Egentligen är det till för möss – och andra små individer som passerar på lagom höjd för att kunna titta in i skyltfönstret. Allt därinne är omsorgsfullt inrett, med små möbler, tavlor och bakverk på borden, och speglar på väggarna.

Det handlar om det lilla lilla konditoriet Vera Pistacia som är inbyggt i en betongvägg på Chamottevägen.

– Om en vuxen råkar se det är det en bonus, lite extra kul. Du kan ha gått förbi massor av gånger och plötsligt upptäcker du det, säger Elisabeth Fagerstedt, konstansvarig i Värmdö kommun.

Hotell i elskåp

Till konditoriet hör ett hotell, Hotell Stilton, som ligger på andra sidan gatan, en bit upp mot Kersh kaffe. Givetvis också för möss. Det är byggt i ett före detta elskåp. Båda installationerna är dold offentlig konst som funnits i Gustavsbergs hamn sedan 2018. Nu har båda konstverken renoverats.

– Vi har monterat dit lite nya saker, som tillverkats av bland annat glasspinnar, champagnekorkar och hushållssnöre, med hjälp av konstnärerna. Hela idén är att byggmaterialet ska var sådant som du kan hitta på gatan, säger Elisabeth Fagerstedt.

Hemliga konstnärer

Det ska smälta in i miljön, utan att göra så stort väsen av sig. Inte heller konstnärerna som skapat verken vill synas och höras. De kallar sig nämligen för Anonymouse och vill inte vara med i tidningen, förklarar Elisabeth Fagerstedt.

– Det de sysslar med är en form av gatukonst, som är tänkt att vara anonym, precis som de själva, säger hon.