19-åringen, som är folkbokförd i södra Stockholm men som enligt förundersökningen vistats i en lägenhet i Bromma, har tillsammans med en 25-årig man bland annat stått inför rätta för grovt narkotikabrott.

Han stod även åtalad för grovt vapenbrott och för att ha förberett att mörda flera personer, bland dem en man som enligt polisen är en av ledargestalterna i det kriminella nätverket Dalennätverket.

– En av personerna som av polisen bedöms tillhöra ledarskiktet (i Dalennätverket reds. anm.), säger kammaråklagare Sara Stolper, om det tilltänkta mordoffret.

I förhör har 19-åringen nekat till brott.

Enligt åklagaren har 19-åringen och 25-åringen ingen tydlig koppling till det pågående gängvåldet i Stockholm.

– Vi har inte kunnat se någon helt tydlig nätverkskoppling mer än att det finns chattar som rör misstankar om förberedelse till mord och som tyder på att det finns någon form av koppling med den person som den åtalade chattar med och vad det verkar Kurdiska räven, säger Sara Stolper.

Annan spaningsinsats

Det var under en spaningsinsats i en helt annan brottsutredning, där polisen avlyssnade mobilsamtal och chattar, som misstanke om de planerade morden väcktes.

Polisen tog kontakt med ett av de tilltänkta offret, en av ledargestalterna i Dalennätverket.

Mannen tackade nej till att ha kontakt med polisen.

Dömts till fängelse

19-åringen dömdes den 31 augusti i år till fängelse i sju år och tio månader, bland annat för stämpling till mord och förberedelse till mord. Även 25-åringen döms till fängelse, i fyra år och tre månader, i hans fall bland annat för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mitt i har pratat med 19-åringens advokat som säger att han och hans klient inte har några kommentarer att ge.

Åklagaren Sara Stolper hade yrkat på ett fängelsestraff på omkring 13 år för 19-åringen.

I ett mejl till Mitt i konstaterar hon att domstolen bland annat i ett fall delvis gjort en annan bedömning när det gäller förberedelse till mord som domstolen i stället bedömer som stämpling till mord.

Hon har inte bestämt sig än för om hon ska överklaga, skriver hon.