I förra veckans Mitt i Söderort skrev vi om planerna på 475 bostäder öster om Gamla Tyresövägen, på gränsen mellan Skarpnäck och Norra Sköndal

https://www.mitti.se/nyheter/skarpnacks-nya-entre-med-475-lagenheter/repuin!vuItgffEwIPAjOTelH@8@w/

Men det kan i själva verket bli dubbelt så många i området. Ytterligare 480 bostäder planeras nämligen på andra sidan vägen, där Hemköp har sin butik och parkering i dag.

Det är fastighetsägaren Genova som vill bygga bostäder, förskola och handel.

– Vi vill utveckla den här fastigheten, som vi tycker har ett attraktivt läge, och koppla på det som händer vid Gamla Tyresövägen, säger Anna Molén, chef för stadsutveckling på Genova.

Vill riva Hemköp

För att göra plats för bostäderna vill bolaget riva både Hemköp och kontorshuset som ligger intill. Men butikens kunder behöver inte vara oroliga. Enligt Genova ska en ny lokal byggas för Hemköp.

– Vår intention är att bygga en ny butik för Hemköp där markparkeringen ligger i dag och med bostäder ovanpå, säger Anna Molén.

Förslaget kommer inte som en överraskning för de som jobbar på Hemköp.

– Det har gått rykten om att butiken ska rivas och att det ska bli bostäder eller en ny butik. Kåken är rätt så gammal, säger en anställd till Mitt i.

Hemköps ägare Axfood är införstådda med planerna.

– Vi har en god dialog med fastighetsägaren om det här, och också en delad ambition om att en ny modern butik ska kunna inrymmas inom projektet, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Delade meningar

Vad säger kunderna då? Mitt i pratar med två som har helt olika åsikter.

– Jag tycker det låter bra. Det behövs bostäder och här finns det plats för det, säger småbarnsmamman Boel Ekman, med en gest mot den stora parkeringen.

Marianne Lidbrink från Skarpnäcks gård gillar däremot inte det hon får höra.

– Om de bygger 400 bostäder och tar bort parkeringen – var ska folk ställa bilarna?

– Dessutom tycker jag att det är en dålig plats för ett bostadsområde precis intill vägen. Och det byggs redan så mycket i närområdet, säger hon.

Parkeringsplatser ingår också i projektplanerna men exakt var och hur många är inte klart enligt Genova.

– Det kommer vi att studera när detaljplaneprocessen kommer igång, säger Anna Molén.