Splittrar grannarna. Upprepade gånger, varav minst en nattetid, har ambulanshelikoptern landat i Centralparken. Det upprör merparten av de boende som Mitt i talar med, så som Tommy Källbäck och Mona Bessman-Höglund närmast i bild. Foto: Stefan Källstigen

Helikoptern landar utanför deras hus: "dånar som fan"

Sedan en tid tillbaka har ambulanshelikoptern använt Centralparken i Näsbypark som omlastningsplats. En lösning som väcker frågor bland de boende i närheten.

  • Publicerad 05:10, 10 aug 2021

Det är givetvis beklagligt att boende i området störs av detta.

Första gången den nya, stundom högljudda luftfarkosten landade i Centralparken var för några månader sedan. Sedan dess har ambulanshelikoptern vid upprepade tillfällen tagit mark i det gröna.

När Mitt i besöker parken möter vi åtta medlemmar i bostadsrättsföreningen Utblicken 1. De flesta är kritiska till att just Centralparken används som landningsplats – i synnerhet då det även har skett nattetid.

– De kommer så nära. Trots att jag är ganska döv dånar det som fan, säger Mona Bessman-Höglund.

Hon, liksom övriga medlemmar i brf:en, bor med parken alldeles inpå knuten.

Hundägaren och grannen Tord Danielsson fyller i:

– Man kan fråga sig om det är lämpligt att landa i ett parkområde där människor och djur rör sig.

Enligt Anneli Jonasson, handläggare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Stockholm, beror de flygande besöken bland annat på att det inte går att landa på Danderyds sjukhus för tillfället.

"Akuta sjukdoms- och olycksfall måste således lastas om från helikopter till ambulans för att kunna transporteras till Danderyds sjukhus", skriver hon i ett mejl.

"Stor vana att landa"

En annan orsak, skriver Jonasson, är att en helikopter som har ett pågående uppdrag kan behöva frigöras för att dirigeras till andra prioriterade uppdrag. Hon tycker att det är beklagligt att boende i området störs av landningarna, men poängterar att helikopterverksamheten ständigt letar efter alternativa, patientsäkra lösningar som stör så lite som möjligt.

"Piloter och personal vid regionens ambulanshelikoptrar har stor vana och erfarenhet av att landa och utföra sitt uppdrag i alla olika typer av miljöer, således även där både människor och djur rör sig", försäkrar hon.

Alla medlemmar i Utblicken 1 är dock inte lika kritiska till helikopterbesöken. Svante Ödman kallar sina grannars klagomål för "nästan genanta". En annan boende, Lars Ljungh, väljer att fokusera på fördelarna med den alternativa landningsplatsen.

– När helikoptern landar tänker jag: "Skönt, en människa får hjälp", säger han.

Även Mona Bessman-Höglund säger att det självklart ska gå att landa i parken – om det är det enda alternativet.

– Men det tror jag inte att det är, tillägger hon.

Samtliga grannar vi talar med skriver dock under på att informationen till de boende borde ha varit tydligare.

– Okunskap är den värsta plågan. Vet man vad det handlar om står man ut bättre, säger Mona.

"Genant". Svante Ödman stämmer inte in i grannarnas kritik. Foto: Stefan Källstigen

Ny landningsplatta är på gång

Danderyds sjukhus landningsplatta vid Edsviken är i skrivande stund inte i bruk.

Anneli Jonasson, som täcker upp för en annan handläggare som är på semester, kan inte ge ett defintivt svar på varför. "Men jag utgår från att det har att göra med ombyggnationer på Danderyds sjukhus och är sannolikt även en säkerhetsfråga", skriver hon.

En ny landningsplatta ska stå färdig vid sjukhuset 2024. Huruvida Centralparken ska agera omlastningsplats fram till dess kan Anneli Jonasson inte ge besked om.

Visa merVisa mindre