December 2021. Fyra förhoppningsfulla har samlats utanför kommunhuset. De vill in. Ett par månader tidigare har det börjat tisslas och tasslas. Stämmer det att Håbo ska få ett nytt lokalt alternativ? Nu kommer bekräftelsen. Håbodemokraterna har anlänt.

– Vi är ideologiskt helt obundna. Vi tycker att bra politik ska premieras i alla lägen, oavsett varifrån den kommer. Vår vision är att sitta i någon form av vågmästarroll och inte luta åt vare sig höger eller vänster. Oavsett färg kommer bra politik­ fram, konstaterar Björn Kraftelid som är på plats den här dagen.

Tre mandat

Nio månader senare samlas gänget utanför kommun­huset igen. Det är dagen efter valet och visionen har blivit verklighet. Nykomlingarna har, när det preliminära valresultatet presenterats, plockat hem 6,4 procent och därmed tre mandat i kommunfullmäktige (KF).

– Det gick över förväntan­. Det är jätteroligt, säger Susanna­ Kraftelid, etta på Håbodemokraternas lista.

– Det kommer ta ett tag innan det har sjunkit in. Vi kom ur en storm och nu ska vi förvalta de mandaten vi har fått. Ge järnet och driva igenom den politik vi faktiskt gick till val på, säger ord­förande Marcus Ström.

Ingen majoritet

Håbodemokraterna har alltså varit tydliga med att de är redo att samarbeta med alla partier, och i ett otydligt parlamentariskt läge där ingen given grupp har majoritet, kan de komma att avgöra mycket.

– Jag tycker att det känns svårt att ens uttala sig om det här. Jag vet inte alls faktiskt, säger Susanna Kraftelid.

– Den rollen vi får kommer vara viktig. Och en nyckel­. Med tre mandat har vi en möjlighet. Vi är en ordentlig­ grupp, säger Rasmus Kraftelid.

Är glada

Även det andra lokala partiet, Bålstapartiet, gick framåt och kommer av allt att döma få ytterligare ett mandat i KF.

”Vi är glada, trots ’konkurrensen’ från ett nytt lokalt­ politiskt parti så ökade vii procent och därmed behöll vi våra mandat i Kommunfullmäktige, och våra två lokala partier får nu en möjlighet att göra skillnad för Håbos bästa, och detta utan ideologiskt tunnelseende”, skriver partiledare Owe Fröjd på Facebook.

– Jag tror att det här ligger i tidens anda med ett mer lokalt tänk. Man vill ha det och inte så mycket copy paste­ från de stora, säger Frida Herman.

Ser ni ändå några ni är närmare eller kommer ni bara ”flyta omkring”?

– Vi har lite tankar om det, men det är för tidigt att säga något om det, säger Marcus Ström.

– Det vi måste göra nu, är att sitta lugnt i båten, och se hur det blir, säger Susanna Kraftelid.