Egalia är en mötesplats för ungdomar mellan 13 och 19 år som definierar sig som homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queer, eller som tror att de är det. De slog upp portarna i Skärholmen 2019.

– De ungdomar som kommer till oss säger ett verksamheten betyder jättemycket i deras liv. De hittar nya vänner och nya vuxna personer som också är hbtq och som är uppvuxna i förorten som de kan identifiera sig med, säger Jenny Eiseb Söderstrand, verksamhetsledare på Egalia.

Egalia har sedan flera år tillbaka även ett fritidshäng för hbtq-ungdomar på Södermalm. Trycket där är högt men att de valde att också öppna i Skärholmen beror på att de såg att många från förorten inte kom till Södermalm, dels för att de inte fick åka in till stan kvällstid eller inte hade råd med busskort. Men också att för att de inte kände sig hemma med besökarna i stan.

Nu är pengarna slut

Men nu kan mötesplatsen tvingas stänga. De har blivit av med sitt stöd från Region Stockholm och i april tar även den privata donationen de fått slut.

Egalia hoppas nu att Skärholmens stadsdelsnämnd och socialnämnden ska finansiera deras verksamhet.

– Politikerna har sagt att de tycker att vår verksamhet är viktig så nu är det upp till bevis, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

Torsdagen den 25 mars togs finansieringsfrågan upp i stadsdelsnämnden. Skärholmens stadsdelsförvaltning betonar att Egalias verksamhet är viktigt men skriver att de inte kan gå in med pengar eftersom stadsdelens pengar redan är uppbundna i ett avtal med Fryshuset. De hoppas nu på ett utökat samarbete med andra stadsdelsnämnder för att kunna söka pengar av staden centralt.

– Egalia har en ansökan om pengar uppe i socialnämnden och vi vill avvakta och se vad det blir för beslut där, säger Johan Kling (C), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Hur gör ni om Egalia inte får några pengar av dem?

– Då får vi titta på det då, säger Johan Kling.