I höstas när Stockholms stad tillsammans med fastighetsägarna på Sergels torg sökte konstnärer till projektet "På Sergels torg" fick man in cirka trehundra ansökningar. Det resulterade i ett stort utomhusgalleri, på byggplank och i tomma butikslokaler, där 29 konstnärer deltog.

Nu är det dags igen, denna gång med två nya konstnärer. Nere på Sergels torg jobbar Stina Folkebrant på sin 55 meter långa målning. Hon räknar med att hålla på i minst fyra veckor till. Motivet är "en glimt av Stilla havet".

https://www.mitti.se/nyheter/nu-blir-sergels-torg-en-konstscen/reptli!V94umr0OtvdKc@uly66Sg/

– Jag målar havsdjur från Stilla havet, nästan i naturlig storlek. Till exempel är det här en flört mellan två bläckfiskar, säger Stina Folkebrant och visar en del av sitt ännu ofärdiga verk.

"Fantastisk miljö att jobba i"

Det borras, bankas och byggs nere på Plattan just nu. "En fantastisk miljö att jobba i", tycker Stina Folkebrant.

– Men jag lyssnar mycket på musik och använder hörlurar som stänger ute ljudet omkring. En av de fina sakerna med offentlig konst är att man når människor utanför gallerierna och konstvärlden. Det känns mer demokratiskt med streetart, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-blir-sergels-torg-en-konstscen/reptli!V94umr0OtvdKc@uly66Sg/

Ovanför, på Soltorget, pryder konstnären Valeria Montti Colques verk byggplanket runt den femte Hötorgsskrapan som håller på att byggas om invändigt. I hennes "Molnskogen" syns djur och natur i glada färger, tittar man närmare finns mer att upptäcka. Bland annat bilder på Montti Colques barn, som också har varit med och gjort konstverket.

– Jag vill att det ska kännas lite som att komma in i en skog när man ser det. Det känns kul att vara här, vid Sergels torg. Jag var mycket här som yngre, på olika demonstrationer och i Kulturhuset, säger Valeria Montti Colque och fortsätter:

– Bland annat har jag använt mig av workshops som jag har gjort tillsammans med en förskola. Jag tycker om att arbeta med kollage och berättelser.

Planen är att verken ska vara kvar till mitten av sommaren.