I Tyresö ryttarsällskaps ridhus vid Fårdala gård letar sig lukten av hö innanför näsan. Här finns det över 60 hästar uppstallade. Det är också här som grundskoleelever med hög skolfrånvaro erbjuds att gå programmet Lära med hästar.

– Man får lämna skolbyggnaden och vara någon annanstans. Vi jobbar med alla sinnen. Man lägger händerna på hästen och så kommer den här mjuka mulen och snusar. Det är välgörande, säger Kicki Bildt, handledare för programmet.

"Eleven flyttar fokus"

Under lektionerna får eleverna gå mellan ett antal olika stationer med uppgifter som gruppen ska utföra tillsammans. Det kan till exempel vara att gå slalom eller föra hästen över bommar.

– Man måste vara jättetydlig med kroppsspråk och verkligen samspela med varandra. Man får kommunicera och prata om vem som gör vad, säger Kicki Bildt.

Flera av eleverna som går programmet kan må psykiskt dåligt och kan tycka att sociala sammanhang är utmanande.

– Men här har du en individ som behöver omsorg och då får eleven flytta fokus från sig själv till hästen. Så måste man hitta ett annat sätt att visa och uttrycka sig på för att hästen ska förstå. Det är något som eleverna tar med sig när de ska kommunicera med sina vänner sen.

Stärkt självförtroende

Eleverna behöver inte ha någon tidigare erfarenhet med hästar för att delta. Och för vissa är det första gången de möter en häst.

– För dem är det en jätteresa. I början kan de vara skeptiska och knappt våga hälsa på hästen. Och sen sista gången så är de jättetrygga, säger Kicki Bildt.

Eleverna går på lektioner vid ridhuset en gång i veckan under fem till tio veckor. Och Kicki ser att elever utvecklas mycket under tiden.

– De skapar en inre trygghet och ett självförtroende. Och kan du ta med dig den tryggheten och det självförtroendet härifrån till hur du möter dina kompisar i klassrummet så gör det otroligt mycket, säger hon och fortsätter:

– Det är det här med socialt samspel och social förmåga som är helt avgörande för hur man fungerar i skolan. Hur man kan ta till sig kunskap, hur man kan utvecklas och hur man kommer vidare i livet.

Kicki Bildt har bland annat läst hästkunskap och pedagogik på Ridsportens Folkhögskola och är utbildad hälsopedagog. Sedan hösten 2023 har hon hållit i lektioner med Lära med hästar i Tyresö.

Kicki Bildt har bland annat läst hästkunskap och pedagogik på Ridsportens Folkhögskola och är utbildad hälsopedagog. Sedan hösten 2023 har hon hållit i lektioner med Lära med hästar i Tyresö.

Pekka Pääkkö

Positiva resultat

Under tiden som eleverna deltar utvärderas deras välmående och sociala förmåga, både på plats i ridhuset och i skolan. Louise Sahlström, samordnare på utbildningsförvaltningen i Tyresö, har varit med och analyserat resultaten.

– Det som det har visat är att de mår mycket bättre. De upplever att deras sociala förmåga har ökat, att de fått en bättre självkänsla och klarar av att delta på fler lektioner. Närvaron kan svikta lite till en början då det tar mycket energi av dem att delta. Men efter ett tag jämnar den ut sig och ökar, säger hon.

Vad vill man uppnå för effekt?

– Det handlar i grund och botten om att nå såväl kunskapsmålen som de sociala målen. Alla övriga positiva effekter på vägen dit är bara plus.

Marina Riise, specialpedagog på Bergfotens skola, har deltagit på flera lektioner och instämmer.

– Det kan också vara att man blir sedd på ett annat sätt. Man kommer hit och får en helt annat roll och lär sig saker man inte hade tänkt skulle ingå i ens identitet. Det öppnar dörrar, både kunskapsmässigt och socialt, säger hon.

Marina Riise, specialpedagog på bergfotens skola, Louise Sahlström, samordnare och närvarostrateg på Utbildningsförvaltningen i Tyresö och Kicki Bildt, handledare för Lära med hästar.

Marina Riise, specialpedagog på bergfotens skola, Louise Sahlström, samordnare och närvarostrateg på Utbildningsförvaltningen i Tyresö och Kicki Bildt, handledare för Lära med hästar.

Pekka Pääkkö