Isoleras. Hästarna i stallet på ridklubben i Djursholm isoleras nu, meddelar Eva Ulf. Foto: Hege Hellström

Hästar sjuka i corona på Djursholms ridklubb

Tre hästar från Djursholms ridklubb har fått besöka djurkliniken sedan de insjuknat i corona. Nu har anläggningen satts i isolering.

  • Publicerad 11:59, 10 feb 2021

På fredagen körde vi en häst med feber till kliniken.

Djursholms ridklubb isoleras efter att ett antal hästar har konstaterats sjuka i corona. Förra tisdagen insjuknade den första hästen i feber.

– På fredagen körde vi en häst med feber till kliniken. Och så har vi ytterligare en häst som har konstaterats smittad, säger Eva Ulf som driver ridskolan.

Coronasmitta bland hästar sprids inte till människor.

Ekvint coronavirus, som det heter, och kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber hos hästar. Men det är alltså inte samma virus som orsakar covid-19. Ett allvarligt symptom på sjukdomen kan vara att hästarna som drabbas även får tarmproblem.

– När hästar får problem med magen blir man orolig, eftersom de kan dö av det. De har inte samma skydd mot tarmproblem som vi människor har, säger hon.

Ridskolechefen meddelar att verksamheten på klubben fortsätter som vanligt i nuläget. Sjuka hästar får dock stanna i sina stall – och nya hästar släpps inte in i stallet. Medlemmarna uppmanas även att inte gå mellan stallen.

I övrigt vidtar klubben vissa försiktighetsåtgärder.

– Vi tvättar och spritar, som vi egentligen alltid gör. Vi har också gjort vissa separationer så att smittan inte ska spridas, säger Eva Ulf.

Hur länge isoleringen kommer pågå är ännu oklart.

– Inkubationstiden är mellan två och tre dagar, och febern klingar av efter en till sju dagar. Så det beror på hur många som är smittade, säger Eva Ulf och tillägger:

– Av 74 hästar i stallet är det kanske fem som är dåliga.