Hästglädje. Annie Klingsdal och Carina Westman, häståkeriets ägare. Foto: Claudio Britos

Häståkeriet på Gärdet kan läggas ner – hovstallet tar över

Häståkeriet på Gärdet är nedläggningshotat när hovstallet behöver nytt utrymme. – Tar hovstallet över stängs åkeriet för allmänheten, säger Carina Westman som har drivit åkeriet i 23 år.

  • Publicerad 14:44, 21 maj 2021

Det är hästarnas väl som styr även vår och Hovstallet agenda.

I närheten av Kungliga borgen på Gärdet ligger det rödmålade stallet i en dold glänta. När Mitt i är på plats skiner solen över häståkeriet och det är full aktivitet på gården. Inne i stallet ryktas några hästar, utomhus pågår ridning och en skolklass anländer på gårdsbesök.

I fjol bestämde sig Carina Westman för att hon ville gå i pension och sälja åkeriet på marken hon arrenderar av Djurgårdsförvaltningen. Hon tog kontakt med en mäklare och många spekulanter hörde av sig. Men nyligen beslutade Djurgårdsförvaltningen att området skulle ges till hovstallet i stället. Häståkeriet blev uppsagda till 2023.

– En nedläggning berövar så många personer stallet som är deras trygga plats. Häståkeriet är en plats där människor får möjlighet till rekreation och personlig utveckling, säger Carina Westman.

Häståkeriet grundades för 23 år sedan då Carina sökte bygglov. Hon berättar att verksamheten redan innan den var färdigbyggd riskerade att läggas ner.

Attraktivt. Varje månad kommer cirka 500 personer hit för att rida. Foto: Claudio Britos

Oro. Carina Westman är rädd för att det som åkeriet erbjuder ska försvinna. Foto: Claudio Britos

Stängas för allmänheten

– Namnlistor samlades in, media blev inblandad och det blev många politikermöten. Djurgårdsförvaltningen gav mig till slut en gammal lada som byggdes om till dagens stall.

Även den här gången har namnlistor samlats in. I dag finns det tvåtusen underskrifter.

– Tar hovstallet över området kommer häståkeriets tillgång att stängas för allmänheten.

Carina Westman berättar att det varje månad kommer upp till 500 personer till häståkeriet för att rida, varje vecka tar verksamheten emot 92 ridskoleelever. De tar emot särskoleklasser fem dagar i vecka, förutom ridturer erbjuder verksamheten undervisning för barn och unga med funktionsvariationer och vuxna kan få arbetsträna.

– Tanken är att vem som helst ska få komma hit och må bra.

Carina har även skrivit brev till drottning Silvia och prinsessan Victoria där hon vädjar om att nedläggningen ska stoppas.

– Jag har föreslagit att hovstallet istället kan använda Rosendals stall.

CW. "Tanken är att vem som helst ska få komma hit och må bra", säger Carina Westman. Foto: Claudio Britos

Erbjudit uppskov

Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdsförvaltningen svarar i ett mejl till Mitt i att
de tittar på flera olika alternativ men att Rosendals stall inte är ett av dem.
– Det är byggt runt 1830 och i dag helt ombyggt till driftdepå. Att göra det till ett modernt stall skulle bli mycket dyrt.

Han skriver även att hovstallet bakom Dramaten var idealiskt när det byggdes men att det i dag är en utmaning att ge hästarna tillräckliga friytor mitt i city.

– Tyvärr kan avtal bara sägas upp vid vissa tidpunkter, som nu i vår. Vi har erbjudit uppskov med avflytt och ändrad avtalstid, så att vi under tiden kan precisera våra planer. Då ges också tid att diskutera till exempel särskolan.

– Vi förstår stödet för Häståkeriet, som även i våra ögon är en fin verksamhet, men vi hoppas samtidigt på förståelse för att det är hästarnas väl som styr även vår och hovstallets agenda.

Naturskönt. Häståkeriet ligger i grönskan ett stenkast från Greve von Essens väg. Foto: Claudio Britos