Nybliven chaufför. Sally Sjöberg från Nacka tog sitt körkort under pandemin. Foto: Privat

Hårt tryck på trafikskolorna i Nacka

Pandemin har påverkat många branscher. Flera trafikskolor i Nacka vittnar om ökad efterfrågan på att ta körkort, samtidigt har Trafikverket varit tvungna att begränsa sin verksamhet på grund av restriktionerna.

  • Publicerad 08:15, 8 aug 2021

Det har alltid varit mer populärt att ta körkort på sommaren än på vintern, men köerna under pandemin har ökat.

– I början av pandemin var det mycket försiktighet och många sena avbokningar på grund av förkylningar, men nu är det större tryck för alla behörigheter, säger Robert Eriksson, delägare i N Trafikskola i Finntorp.

Blev tagna på sängen

Även på Elite Trafikskola i Nacka har trycket varit högt. Det började redan förra sommaren när det inte gick att åka utomlands och många fick pengar över, berättar trafiklärare Malin Pettersson.

– Jämför man 2019 och 2020 så ökade kunderna hos oss med nästan 60 procent. Vi blev tagna på sängen förra sommaren, säger hon.

Kom förberedd

Men samtidigt har Trafikverket på grund av pandemin tvingats skära ner på antalet provplatser.

– Vi var tvungna att glesa ut i provsalarna och ha längre väntetider mellan uppkörningarna för att ventilera bilarna, säger Sofia Lindahl på Trafikverket.

Hon bekräftar också bilden som körskolorna ger av att det har varit ett oerhört stort tryck på att ta körkort och betonar vikten av att komma förberedd.

– Det är så många som vill ha plats så vänta med teoriprovet och uppkörningen om du inte är förberedd. Många har bokat sina prov i andra städer innan de har börjat övningsköra, det är ont om tider i hela Sverige, säger hon.

Lyckades på första försöket

När Nackabon Sally Sjöberg ville ta körkort i höstas gjorde hon det i Stockholm. Hon tyckte att det kändes för dyrt att åka iväg och betala för boende på annan ort.

– Det var skitsvårt att få tid för uppkörningar, men jag fick en tid i september. Det var den chansen jag hade för att det skulle passa in i min plan, säger hon.

Hon började planera för körkortet i juni, gjorde teoriprovet i augusti och klarade uppkörningen i slutet av september på första försöket.

– Tänk om jag hade haft jobb eller barn, då hade jag inte alls kunnat vara så flexibel, säger Sally Sjöberg.

Fick loss tid

Det var främst för att lättare få nytt jobb som hon ville ta körkortet.

– På grund av pandemin kunde jag inte få mer jobb på advokatfirman där jag jobbade. Då fick jag loss tid till att plugga till körkortet. Tiden för att plugga var avgörande, säger hon.

Hon berättar att när hon blev av med jobbet kunde hon plugga dygnet runt hela sommaren och kunde ta vilken tid som helst för att övningsköra.

– Tror det var samma för flera, att man inte hade tid innan, men plötsligt fick loss tid.

Ändrade regler förklarar färre uppkörningar

Under 2020 genomfördes 2 procent fler teoriprov än 2019 för B-behörighet. 2020 genomfördes cirka 349 000 prov och 2019 cirka 341 000 prov.

Uppkörningarna för körkort B minskade med 17 procent under 2020 jämfört med 2019. Från cirka 311 000 körprov 2019 till cirka 259 000 till 2020.

Minskningen av antalet genomförda körprov beror på minskad kapacitet på grund av pandemin samt att man sedan den 1 mars 2020 behöver ha godkänt teoriprov för att få göra körprovet.

Andelen godkända körprov för körkort B ökade för första gången på länge 2020.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre