Vårsolen värmer, det luktar färg och linorna slår i masten. På parkeringen i Viggbyholm står flera hundra båtar som snart ska ner i vattnet.

Med tvättsvampen i handen står Fredrik Gylesjö och sambon Annelie Helxenius.

– Det går bra men de har inte satt igång vattnet än, just nu tvättar och polerar vi, säger Fredrik.

Nervöst att sjösätta

I år ska drygt 900 båtar ner i vattnet under ett antal veckor och det kan vara nervöst får båtägaran, säger Anders Reuter på hamnkontoret.

– Det är en medlemsaktivitet och alla hjälper till, men för vissa kan det vara lite nervös när man lägger i båten: kommer det läcka in och fungerar motorn, säger han.

För det är hårt slit inför.

– När allt är klart och den ligger och blänker i vattnet då njuter man som mest, det är mycket jobb. Det är åtta månader ångest och sen några månader då man njuter, säger Fredrik Gylesjö skämtsamt.

Jan Klintefalk är en van seglare och är van vid fartfyllda tävlingar.

Jan Klintefalk är en van seglare och är van vid fartfyllda tävlingar.

Anton Kyhlbäck

De lägger i båten i Vaxholm så de får närmare ut i skärgården och om vädret är bra brukar de spendera många timmar på vattnet under säsongen.

– Vi är mest skönseglare, säger Annelie och Fredrik fyller i:

– Kompisarna brukar komma med Vaxholmsbåten och så byter de av varandra under sommaren. Jag gillar även aktionsegling, men då gör jag det med andra vänner, säger han.

Mycket jobb

Nån som gillar aktionsegling är även Jan Klintefalk som tvättar av båten "Inferno" som varit med i ett antal tävlingar.

– Den fick det namnet när vi seglade vid Gustav Dalens fyr 1991, andra året vi seglade båten, det var 65 sekundmeter, vilket är orkan och där av namnet, säger han.

Sedan sex år har han själv ägt båten, innan dess har han seglat den. Nu längtar han efter vattnet.

– Man ser bar fram emot att få komma ut och segla, säger han.

Täbyborna Gunilla och Lennart Rahme bytte seglen mot motor men båtlivet vill de ha kvar: "en sjukdom" kallar Lennart Rahme det skämtsamt.

Täbyborna Gunilla och Lennart Rahme bytte seglen mot motor men båtlivet vill de ha kvar: "en sjukdom" kallar Lennart Rahme det skämtsamt.

Anton Kyhlbäck

De har "båtsjukan"

Vana seglare är även Täbyborna Gunilla och Lennart Rahme, de sista året har de bytt seglen till motor. De håller nu på att montera ner ställningen som hållit snö och slask borta.

– Båt har vi haft i 40 år och åkt Göta kanal 19 gånger, men nu blir det mindre äventyr här runt om kring, det är alltid mer jobb än man har tänkt sig, säger han.

Men att lägga båtivet på hyllan vill de inte.

– Det är väl någon form av sjukdom, säger Lennart och skrattar.