Genom behovsstyrd hämtning av sopor och tuffare krav på utförare ska parker som Tanto hållas mer rena i sommar, menar Christoffer Järkeborn och Anna König Jerlmyr. Foto: Victor Malmcrona

Hårdare tag ska få grepp om nedskräpningen i Söders parker

I sommar testas Södermalms nya plan för att få bukt med skräpiga parker. Mitt i träffade Christoffer Järkeborn (M) och Anna König Jerlmyr (M) i Tanto för att höra hur staden ska hålla stadsdelens grönområden rena.

  • Publicerad 15:59, 21 maj 2021

Att det ibland kan vara skräpigt i Södermalms parker har nog de flesta märkt. Nu vill staden sätta högre press på de entreprenörer som tar hand om soporna.

– Den skräphantering vi haft har inte varit tillräckligt bra. Våra parker ska vara trygga och snygga, och då måste vi ställa tuffare krav, säger Christoffer Järkeborn (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Mitt i träffar honom och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) en klar och kylig vårdag i Tanto. Med är också Järkeborns borderterrier Gösta, döpt efter moderatledaren Gösta Bohman.

Mindre skräpiga parker ska uppnås genom en ny upphandling, som trädde i kraft vid årsskiftet. I stället för att soptunnorna töms kanske tre gånger i veckan, ska de nu tömmas när de är, eller börjar bli, fulla. Mer moderna tunnor skickar en signal när det är dags för tömning, men vanliga sopkorgar ska hållas från att svämma över med tillräcklig rondering.

Löftet: Renare parker på Södermalm

Det som Anna Köning Jerlmyr stör sig mest på är slängda fimpar, och Christoffer Järkeborn säger att han är absolut allergisk mot skräp. Foto: Victor Malmcrona

Böter för slängd fimp

Transportbilarna utrustas även med gps-sändare, så att staden enklare kan följa upp och utvärdera utfört arbete. Det ska även gälla snöskottningen i vinter. Om uppdraget missköts ska entreprenören betala vite.

– Vi vill uppmuntra andra stadsdelar att ta fram och ingå liknande avtal, säger Anna König Jerlmyr.

Fimpar är det som stör finansborgarrådet mest. De hamnar lätt i dagvattnet, där de sprider mikroplaster som är farliga för miljön.

– Vi vill att ordningsvakter ska kunna utfärda böter om 800 kronor till den som slänger en fimp på marken.

M: Fimp eller prilla på gatan ska ge böter

Just fimpböter ingår dock inte i den här upphandlingen.

Samtidigt måste det till en attitydförändring bland parkbesökare, menar Christoffer Järkeborn.

– Jag är förvånad hur vissa bara lämnar allt efter sig när de går från sin picknick.

Vad är det värsta ni själva gjort, i nedskräpningsväg?

– Jag har säkert gjort mig skyldig till saker under åren, men tappar jag något plockar jag upp det. När jag är på semester och går på stranden med barnen, då brukar vi plocka skräp tillsammans, säger Anna König Jerlmyr.

– Jag har slängt någon fimp, när jag var ung och tjuvrökte. Men i dag är jag absolut allergisk mot skräp. Jag tror att många i stunden inte tänker på vad det kostar om staden ska plocka upp efter en, säger Christoffer Järkeborn.

Södermalmsbon Katrin Peterson går ofta i Tanto. Foto: Victor Malmcrona

Gunilla Hasslerud och Jane Sid. Foto: Victor Malmcrona

Använd soptunnorna

En som ofta promenerar genom parken är Södermalmsbon Katrin Peterson. Hon tycker att den nya metoden för insamling låter vettig.

– Periodvis är det jättemycket skräp här. Jag har aldrig lagt märke till just hur mycket förrän jag skaffade hund. Behovsstyrd tömning av soptunnorna låter som en bra idé, men det bygger på att folk också slänger soporna där de ska.

Vid Odla ihops odlingar, står Gunilla Hasslerud och Jane Sid. Även de trycker på att människor måste ta större ansvar.

– Folk struntar i att slänga sitt skräp i soptunnorna. Renhållningen tycker jag annars fungerar bra, men man måste också se till att människor inte skräpar ner från första början, säger Jane Sid.

... och även krav på anställning

I upphandlingen står även inskrivet att entreprenören ska anställa minst 20 unga feriejobbare, tre personer "långt från arbetsmarknaden" och jobba mer aktivt med Jobbtorg för att få personer med försörjningsstöd in på arbetsmarknaden, menar Christoffer Järkeborn.

Särskilda krav på kompetens och erfarenhet inom skötsel av växter, träd, lekplatser och utegym ställs också på utförarna.

– Det är viktigt att ta emot sommarjobbande unga, ge dem kvalitativa arbetsuppgifter, och ställa de kraven på entreprenören från början. Speciellt inför en sommar där många kommer vara hemma, med ökad belastning i parkerna, säger Anna König Jerlmyr.

Upphandlingen gäller alla parker och all parkmark i Södermalms stadsdel.

Visa merVisa mindre

Så många är klagomålen

Felanmälningar och klagomål gällande papperskorgar och nedskräpning i Södermalms parker, 1 maj–1 oktober.

2014: 390
2015: 532
2016: 587
2017: 703
2018: 533
2019: 604
2020: 882
2021: 245 (maj månad)