Att det ibland kan vara skräpigt i Södermalms parker har nog de flesta märkt. Nu vill staden sätta högre press på de entreprenörer som tar hand om soporna.

– Den skräphantering vi haft har inte varit tillräckligt bra. Våra parker ska vara trygga och snygga, och då måste vi ställa tuffare krav, säger Christoffer Järkeborn (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Mitt i träffar honom och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) en klar och kylig vårdag i Tanto. Med är också Järkeborns borderterrier Gösta, döpt efter moderatledaren Gösta Bohman.

Mindre skräpiga parker ska uppnås genom en ny upphandling, som trädde i kraft vid årsskiftet. I stället för att soptunnorna töms kanske tre gånger i veckan, ska de nu tömmas när de är, eller börjar bli, fulla. Mer moderna tunnor skickar en signal när det är dags för tömning, men vanliga sopkorgar ska hållas från att svämma över med tillräcklig rondering.

https://www.mitti.se/nyheter/loftet-renare-parker-pa-sodermalm/repsdz!RYxDM883HQHLwfnQDpx5w/

Böter för slängd fimp

Transportbilarna utrustas även med gps-sändare, så att staden enklare kan följa upp och utvärdera utfört arbete. Det ska även gälla snöskottningen i vinter. Om uppdraget missköts ska entreprenören betala vite.

– Vi vill uppmuntra andra stadsdelar att ta fram och ingå liknande avtal, säger Anna König Jerlmyr.

Fimpar är det som stör finansborgarrådet mest. De hamnar lätt i dagvattnet, där de sprider mikroplaster som är farliga för miljön.

– Vi vill att ordningsvakter ska kunna utfärda böter om 800 kronor till den som slänger en fimp på marken.

https://www.mitti.se/nyheter/m-fimp-eller-prilla-pa-gatan-ska-ge-boter/reptkp!QquF4Vsouq@x9GebbOj0g/

Just fimpböter ingår dock inte i den här upphandlingen.

Samtidigt måste det till en attitydförändring bland parkbesökare, menar Christoffer Järkeborn.

– Jag är förvånad hur vissa bara lämnar allt efter sig när de går från sin picknick.

Vad är det värsta ni själva gjort, i nedskräpningsväg?

– Jag har säkert gjort mig skyldig till saker under åren, men tappar jag något plockar jag upp det. När jag är på semester och går på stranden med barnen, då brukar vi plocka skräp tillsammans, säger Anna König Jerlmyr.

– Jag har slängt någon fimp, när jag var ung och tjuvrökte. Men i dag är jag absolut allergisk mot skräp. Jag tror att många i stunden inte tänker på vad det kostar om staden ska plocka upp efter en, säger Christoffer Järkeborn.

Använd soptunnorna

En som ofta promenerar genom parken är Södermalmsbon Katrin Peterson. Hon tycker att den nya metoden för insamling låter vettig.

– Periodvis är det jättemycket skräp här. Jag har aldrig lagt märke till just hur mycket förrän jag skaffade hund. Behovsstyrd tömning av soptunnorna låter som en bra idé, men det bygger på att folk också slänger soporna där de ska.

Vid Odla ihops odlingar, står Gunilla Hasslerud och Jane Sid. Även de trycker på att människor måste ta större ansvar.

– Folk struntar i att slänga sitt skräp i soptunnorna. Renhållningen tycker jag annars fungerar bra, men man måste också se till att människor inte skräpar ner från första början, säger Jane Sid.