"Måste behållas". S och V kritiserar de grönblå som vill sälja Tensta gymnasiums gamla byggnad. Foto: Mikael Andersson

Hård kritik mot försäljning av Tensta gymnasium

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stadshus kritiserar politiska majoritetens besked att Tensta gymnasium ska säljas. Oppositionen vill att byggnaden i stället görs om till campus.

  • Publicerad 17:00, 26 apr 2021

Jag är orolig för att det kommer in en oseriös aktör.

I veckan meddelade den grönblå politiska majoriteten i Stockholms stadshus att Tensta gymnasium ska säljas.

Motiveringen är att staden inte hittar någon ny hyresgäst och inte vill låta en så stor byggnad stå tom, med risk för skadegörelse och otrygghet.

– Vi är absolut inte överens med majoriteten, det här är ett sätt som visar en ovilja av den grönblå majoriteten att göra något, de abdikerar från sitt samhällsansvar och skjuter över ansvaret till marknadskrafterna, säger Kadir Kasirga (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Han ser en fara med vad som nu kommer att hända med Tensta gymnasiums gamla byggnad.

– Jag är orolig för att det kommer in en oseriös aktör, som bara är ute efter att göra ekonomisk vinst.

S kommer att reservera sig mot en försäljning när stadens skolfastighetsbolag, Sisab, tar beslut den 27 april.

– Vi har haft förslag om att göra om byggnaden till campus, med olika former av utbildningsverksamhet, som komvux, folkhögskola, akademiska studier. Jag tycker att man borde kunna titta på de här möjligheterna. Tensta gymnasium är en strategisk fastighet, det är viktigt att staden själv kan bestämma över fastigheten.

Tina Kratz, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i stadshuset, säger att de är emot en försäljning.

– Det jag kan sakna är att det saknas politisk vilja från majoriteten när det gäller Tensta gymnasium. Det arbete som påbörjades under vår mandatperiod, då fanns en större politisk vilja till långsiktighet med fastigheten, vad staden behöver för verksamheter. I Järvaområdet skulle ett utbildningscentrum skapa en viktig verksamhet för unga vuxna och nyanlända, som skulle underlätta vägen till utbildning och arbete. Nu tappar staden rådigheten över fastigheten.

Peter Jönsson (M), ordförande i Sisab, säger i en kommentar att staden inte har något annat alternativ än att sälja:

– Sisab har utifrån sina förutsättningar uttömt alla möjligheter att hitta en eller flera nya hyresgäster. Nu har bolaget nått vägs ände och därför ser vi över möjligheterna att hitta en aktör som är beredd att satsa för att få tillbaka den verksamhet som behövs i fastigheten, för att möjliggöra för liv och rörelse i området.