En efter en dyker de upp över Mälarens höstkalla yta.

De är brandmän som utbildas till att också bli dykare.

– Det är bara Kungsholmen brandstation som har räddningsdykare, säger Jonas­ Andersson, en av dem som går dykarutbildningen.

Blivande kollegan Christoffer Alm är lite andfådd när han tar av sig dykarmasken efter att ha utfört en insatsövning där man simulerar ett larm.

– Vi stod i stationskläder här på kajen, hoppade i full dykardräkt, satte på luft och alla säkerhetsgrejer. Därefter fick vi en sektor som vi sökte av så snabbt vi kunde.

Hur snabbt tog det att byta om?

– Det tar nog en och en halv minut, så det går fort. Men man har ju en livskötare också som hjälper till att knäppa och så.

Behövs fler

Dykarkursen är på åtta veckor och Kungsholmens dykare täcker hela Stockholms län. Närmsta dykarstationerna förutom Kungsholmen är Falun i norr, Västerås i väst och Nyköping i söder.

Nu behövs det fler dykare på Kungsholmen och därför utbildas tolv personer.

– Allting är nytt, det är superroligt. Förhoppningsvis avancerar vi varje vecka och efter åtta veckor börjar vi på Kungsholmen som vanliga brandmän och dykare där, säger Jonas Andersson.

Det här är veckans sista övning för Christoffer, Jonas och ytterligare tio kollegor från hela Sverige som går utbildningen.

När de är klara blir deras uppgift att rädda människor vid drunkningstillbud i hela länet.

För Christoffer Alm var det flera saker som gjorde att han sökte sig till Kungsholmen och dykarkursen.

– Jag har varit brandman i sex år snart och det här är ytterligare en spännande grej att hålla på med. Sedan känns det naturligtvis bra att kunna hjälpa någon.

Ser ni något spännande på botten av Riddarfjärden?

– Inte jättemycket. Det är elsparkcyklar, någon stol och vägskyltar. Just här tror jag de tippar snö på vintrarna, så det är massa väggrus och där ligger vägskyltar som åkt med snön.