Stora portioner. Matilda Vetter gör en av glasskreationerna från deras meny. Foto: Pekka Pääkkö

Här tillverkas landets bästa glass

Värmdö har fått en ny lokal glasstillverkare – Vindö glass. Nyligen vann de guld i glass-SM med smaken brynt smör och kardemumma.

  • Publicerad 08:00, 13 jul 2022

Man vet aldrig innan vad som kommer att lyckas och bli populärt.

Semesterfirare i Stockholm har fått ytterligare en lokal glass att smaka sig igenom, nämligen Vindö glass. När tidningen är på besök tillverkas deras showstopper – brynt smörglass med kardemummasmul på toppen.

Doften i den lilla fabriken, medan ingredienserna blandas i olika maskiner, påminner om nybakta bullar. Tidigare i våras vann de guld i svenska glassmästerskapen med just den här smaken. Och deras hasselnötsglass tog hem bronsmedalj.

– Man vet aldrig innan vad som kommer att lyckas och bli populärt. Det handlar mycket om bra basingredienser, och en bra balans mellan de olika smakerna, förklarar Matilda Vetter, som jobbar i Vindös glassfabrik.

Storkok. Här skapas kolasås. Foto: Pekka Pääkkö

Glassfabrik. Mathilda Nylander portionerar upp nytillverkad brynt smörglass. Foto: Pekka Pääkkö

60 kilo per dag

Nya smaker testas hela tiden och ibland blir det en fullträff, säger kollegan Mathilda Nylander.

– Till exempel vår saltlakrits och salt karamell, de har vi sålt jättemycket av, säger hon.

Vegansk choklad och jordgubbssorbet är andra favoriter hos besökarna, berättar Matilda och Mathilda.

Under högsäsong tillverkar de cirka 60 kilo glass per dag och all glass ”chockfryses” till minus 35 grader för att ta död på eventuella bakterier.

– Vi gör gelatoglass här. Den innehåller mindre luft än vanlig glass och blir därför mer kompakt i konsistensen. Den blir mer krämig, säger Matilda Vetter.

Vid en bänk står en annan kollega och rör ihop kolasås som ska användas som topping till någon av deras glasskreationer.

Vindö glass tillverkas långt ut i kustbandet och är en del av Vision Vindö, granne med bilgalleriet. Den serveras högtidligt i stora glas på hög fot i deras glasskafé Glassvillan.

Glassfabrik. Matilda Vetter förbereder tillverkning av en ny omgång glass. Foto: Pekka Pääkkö

Öppet året runt

Trots att det även finns några enkla lunchalternativ på menyn, väljer många besökare att äta enbart glass till lunch, berättar Jenny Moore, försäljningschef på Tott group, som driver Vision Vindö, där Glassvillan ingår.

– Det är så stora portioner så man blir mätt, säger hon och skrattar.

Tanken från början var att ha sommaröppet i kafét, något de testade första gången förra året, men intresset från besökarna var så stort att de nu valt att ha öppet året runt, enligt Jenny Moore.

Matilda och Mathilda bor och är uppväxta på Djurö båda två och de är nöjda med att inte behöva åka så långt till jobbet.

– Det är jättekul att det händer något här ute, det behövs verkligen, säger de.

Glassigt. Vårsol heter den här kreationen, med jordgubbssorbet och ananas. Foto: Pekka Pääkkö

Vindö glass

Vad: Egentillverkad gelatoglass, sorbet och mjukglass.

Var: Säljs i deras glasskafé Glassvillan på Vindö, Bredviksvägen 1, och i Visby. En tredje Glassvilla kommer att öppna i Åre. Glassen finns även hos återförsäljare i bland annat Strömma och Grisslinge.

När: Glassvillan är öppen alla dagar 10-18 under högsäsong (20 juni-14 augusti), övrig tid helger 10-18.

Visa merVisa mindre