I Pålsundsparken har ett 20-tal personer samlats i den kyliga höstluften den här måndagen. De är på plats för att vakta åtta träd som staden har beslutat att fälla: två skogslönnar, tre knäckepilar, en silverlönn, en skogslind och en hästkastanj.

– Vi ifrågasätter det som staden säger, att träden är sjuka, säger Jon Sundeman från gruppen Rädda Pålsundet.

Fällningen grundar sig i en inventering av 160 träd i området som gjordes 2019. Men den lämnar mer att önska, menar de som samlats.

– Det är en tråkig mentalitet som finns i dag, att man inte orkar sköta om träd och hellre sågar ner dem.

Betalade arborist

Gruppen har skramlat ihop pengar för att anlita en arborist, som gjorde en ny bedömning.

– Han konstaterade att några träd behöver vård, men att de inte behöver tas ner.

Flera av dem har mejlat politiker och tjänstemän. Det verkar som att det gett resultat.

– Jag har bett stadsdelen pausa nedtagandet. Inventeringen från 2019 var omfattande, men det skadar inte att göra en ny bedömning, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Mitt i vid tolvtiden på måndagen.

Beskärning av grenar

– Södermalms stadsdelsförvaltning har beslutat att låta utföra en fördjupad besiktning av träden för att säkerställa val av åtgärder, skriver stadsmiljöchef Andreas Evestedt senare i ett sms.

Vilka alternativen skulle vara kan Andreas Evestedt inte svara på i dagsläget, men skriver att en möjlig åtgärd är beskärning av större grenar.

Beskedet fick inte precis jubel att utbrista bland dem som samlats i Pålsundsparken.

– Man skulle fälla träd här för några år sedan, men så protesterades det och saken blåstes av. Sedan kom förslag om att fälla träd igen. Det här är ett besked vi har fått många gånger, säger Jon Sundeman.

– Vi vill ha det skriftligt, att inget ska sågas ner.