Det finns ett stort engagemang i civilsamhället bland människor som bor i Järva. Samtidigt finns det många som skulle vilja engagera sig men inte vet hur de ska gå till väg eller var de ska börja.

De tankarna slog några kollegor på Stockholms Stadsmissions folkhögskola, som började fundera på om en kurs kunde få dessa människor att sammanföras.

– Det finns en enorm gräsrotsorganisering på Järvafältet som det talas väldigt lite om. Det är nattvandrare, sportklubbar, föräldrar – många som är aktiva men kanske lite osynliga i omvärldens ögon. Hur kan vi få dem att mötas och lära av varandra? säger Tania Preste, lärare och mentor på skolan.

Få nya verktyg

Utifrån tankarna formades slutligen den helt nya kursen Påverka tillsammans – en förhållandevis praktisk kurs, med verktyg för att organisera sig i civilsamhället i alla dess former.

Kursen riktar sig bland annat till personer som redan organiserar sig, men den ska också vara ett forum för diskussion kring organisering, även för dem som inte tidigare engagerat sig.

– Har du redan ett engagemang är du välkommen, är du oorganiserad och vill få inspiration är du också jättevälkommen, säger Tania Preste.

Blå linjen raka vägen

Kursen kommer hållas tio timmar per vecka, varav två timmar handledning och åtta timmar lektioner tillsammans med lärare.

– Vi kommer beröra saker som värdegrund och människosyn, praktisk etik, mänskliga rättigheter, organisationers olika värdegrund och människosyn. Den kommer även handla om demokrati, mötesteknik, hur man påverkar i gemenskap och föreningskunskap, säger Tania Preste.

Trots att skolan ligger på Kungsholmen är det tydligt vilka kursen riktar sig till.

– Vi hoppas framför allt på att kunna locka människor från Järva och liknande områden, där organiseringen är väldigt stor men kanske inte alltid syns. Vi ligger jättebra till i närheten av Fridhemsplan, så det är bara att sätta sig på blå linjen, säger Tania Preste.