Sommartidtabellen gäller i kollektivtrafiken från fredag den 24 juni till söndag 21 augusti.

När det gäller busslinjerna så kan det bli färre avgångar i stan i rusningstrafiken.

– Vi styr om och utökar avgångarna till populära resmål i till exempel Roslagen och till Waxholmsbolagets bryggor, säger Andreas Strömberg vid SL:s presstjänst.

Även pendeltåg och tunnelbana får färre avgångar, eftersom många är lediga och antalet resenärer minskar.

– Den förstärkning som finns under rusningstid tas bort, säger Strömberg.

Sommartid brukar innebära avstängningar, så även denna sommar.

✔️  Roslagsbanan är helt avstängd den 24 juni till den 13 augusti på grund av arbeten. Bussar som ersätter alla tåglinjer utgår från Danderyds sjukhus.

✔️ Pendeltågen är inställda mellan Stockholm city och Jakobsberg den 2 juli klockan 02:00 till den 1 augusti klockan 04.30. Ersättningsbussar går till Akalla eller Hjulsta för byte till tunnelbana. Avstängningen beror på att Trafikverket bygger ut Mälarbanan från två till fyra spår.

✔️ Tvärbanan mellan Sickla och Stora Essingen stängs av mellan den 4 juli till den 7 augusti. Ersättningsbuss 30B kör längs sträckan, men trafikerar Årsta torg i stället för Valla torg, och hållplats Sickla allé i stället för Tvärbanans slutstation. Avstängningen beror på underhållsarbeten.

✔️  Trafikverket började rusta upp tunnlarna söder om Solna station förra året. Arbetet ska vara klart 2023. Den här sommaren stängs en tunnel av för trafik under perioden 4 juli–8 augusti. Det innebär att vissa pendeltåg på linje 41 och linje 42 som kör mellan Märsta och Älvsjö/Tumba samt Märsta och Västerhaninge/Nynäshamn inte kommer att stanna i Ulriksdal och Solna under denna period.