Fritidsgårdsverksamheten som staden kallar den hamnar i det nya Torghuset när det är färdigbyggt 2024.

I Förvaltarens planerade trähöghus vid Ursviks Torg, i de västra delarna av stadsdelen, ska staden då hyra in sig, berättar Johan Storåkers (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Antalet barn och ungdomar har ökat en lång tid i Västra Ursvik, Lilla Ursvik och Brotorp. Kultur- och fritidsverksamheten har inte helt hängt med så vi behöver öka fokuset på kultur och fritid i dessa områden, säger han.

Nyttjar option

I september bestämde kultur- och och fritidsnämnden att man vill nyttja den option som finns sedan man tog fram programhandlingen för Västra Ursvik – alltså att en option på att ha en fritidsgård i det kommande höghuset.

Men utöver en sådan gård ska det också att finnas plats för andra kulturverksamheter på flera våningsplan.

– Vi planerar att skapa en mötesplats som främst riktar sig till barn och ungdomar som innehåller fritidsgård, bibliotek och kulturskola, skriver kultur- och fritidsförvaltningens förvaltningschef Johan Malmgren i ett mejl.

Långt kvar

Men till 2024 är det långt och efterfrågan på en lokal för ungdomar finns redan i dag. Under tiden som huset byggs jobbar därför staden med att skapa öppna verksamheter i Milotområdet redan nu.

Helst ska det ske i Hus 77, skriver Johan Malmgren som berättar att målet är att komma igång med den verksamheten i Milot under 2022.

Att det tagit så lång tid att få till en gård för ungdomar i Ursvik och Brotorp beror enligt Johan Storåkers bland annat på att det tidigare har funnits åsikter om att det räcker med tre fritidsgårdar i Sveriges minsta kommun, men att analyserna har visat på att det finns ett behov av en till.

– Vi har gjort en hel bra i dess områden, men måste också vara självkritiska och se att vi kan göra mer för unga sundbybergare i denna viktiga del av vår stad, säger Storåkers.