Om ett år ska den öppna, nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus.

Datum är inte fastställt, men ju förr desto bättre med tanke på att detta är en av de viktigaste pusselbitarna för att lösa barnmorskekrisen i Region Stockholm.

Kliniken inryms på två våningsplan i en av de nya tillbyggnaderna vid sjukhuset.

Klar för inflytt

Den har totalt 18 rum och står helt fix och färdig, förutom sängar och annan inredning – och barnmorskor.

– Barnmorskor som slutat inom förlossningsvården har redan hört av sig till oss och vill komma tillbaka. Att det öppnar en ny förlossningsklinik är något unikt och det finns ett stort intresse, eftersom man här får vara med och bygga upp något nytt, säger Minna Lönnstedt, operativ chef vid Capio S:t Görans sjukhus.

Hon tror även att den handlingsplan som regionen tagit fram, med fler förlossningsplatser och barnmorskor som tar hand om en aktivt födande kvinna åt gången, kommer att locka barnmorskor.

2 000 förlossningar

Kliniken på S:t Görans sjukhus är byggd för 4 000 förlossningar per år.

Nu bemannas den för 2 000 förlossningar, och de räknar med att rekrytera omkring 45 barnmorskor i ett första skede, plus undersköterskor och läkare.

Exakt hur många förlossningsrum som kommer att tas i bruk går inte att säga, enligt Minna Lönnstedt, det beror på hur arbetet organiseras.

Neonatalvård

Sjukhuset kommer inte att ha någon neonatalavdelning, men väl kapacitet för okomplicerad neonatalvård.

– Det kommer att finnas ett neotorg med övervakningsmöjligheter, och där får även en förälder plats intill, säger Minna Lönnstedt.

Barn som behöver respirator, intravenös behandling eller som väger under 1 500 gram förs över till något annat sjukhus.

Förberedda

Beslutet att öppna kliniken i förtid togs i hälso- och sjukvårdsnämnden den 14 december. Men på sjukhuset blev de inte tagna på sängen.

Den ursprungliga planen var nämligen att öppna 2022. Men då förlossningsprognoserna inte pekade uppåt i närtid sköts politikerna fram det fram till 2026.

Men så började barnmorskor säga upp sig i protest mot arbetsförhållandena, och regionen hörsammade kravet om fler förlossningsplatser.

– Vi hade en tidigare plan för att öppna 2022, och nu plockar vi upp det arbetet och sätter igång projektorganisationen igen, säger Victor Triantafyllidis, chef för service och logistik vid Capio S:t Görans sjukhus.

Reekryterar

Rekrytering av personal kommer att äga rum under första halvan av 2022, och därefter tar utformningen av kliniken vid.

– Det är inte så att vi står med inköpslista i handen nu, utan det är fortsatt mycket planering kvar, säger han.

Minna Lönnstedt säger att det är ett fantastiskt tillfälle att få utforma framtidens förlossningsvård.

– Med respekt för att det är ett stort uppdrag, så får vi äntligen öppna vår nya förlossningsklinik, säger hon.