I en behovsanalys av Stockholms stad står klart att dagens utbud av idrottsanläggningar tydligt understiger dagens behov.

– Vi har ett stort underskott men nu vet vi vad som behövs, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Hur kunde staden hamna så här långt efter?

– Jag skulle nog säga att Stockholm har haft en väldigt snabbt växande befolkning. Vi har kämpat mycket med att bygga ut skolor, kollektivtrafiken och bostäder. Så i grund och botten handlar det om det.

Nu är målet att inte bara bygga ikapp utan också i takt med befolkningsutvecklingen. Enligt analysen kommer man till 2030 att behöva bygga 21 konstgräsplaner, 27 idrottshallar, 6,75 ishallar (exklusive befintliga ishallar som behöver ersättas under perioden), 3 nya simhallar samt kapacitetsökning i de simhallar som rustas upp alternativt ersätts, och 1,25 friidrottsanläggningar.

Här finns planer på linje 17

I Hammarby-Skarpnäck finns planer på flera platser. Vid Skarpnäcks sportfält finns inte bara planer på 500 bostäder. Här har man nu även börjat mejsla ut planerna för både simhall, ishall, idrottshall, flera fotbollsplaner, en cricketplan, en rugbyplan, en softbollplan och en basebollplan.Men precis som i flera andra fall där staden planerar för idrottsanläggningar så kommer det att dröja.”Planerad byggstart för planerade nya idrottsanläggningar är tidigast 2026”, skriver idrottsförvaltningens kommunikatör Camilla Hagman i ett mejl till Mitt i.

Akut vid Nytorpsbadet

Vid Nytorps gärde finns planer för bland annat 650 bostäder och en fullstor idrottshall. Här beräknas tidigaste byggstart till någon gång 2026/27. Närmare i tid ser en upprustning av Nytorpsbadet ut att vara. Målet är att rusta upp 25-metersbassängen, liksom bygga en ny plaskbassäng och en byggnad för entré, omklädningsrum, toaletter och personal. Behovet bedömdes förra våren vara akut, men utredningen pågår fortfarande. Längre fram, när området fått nya bostäder, är målet en 50-metersbassäng.

Får konstgräs så länge

Vid Skarpnäcks skola i Kärrtorp har idrottslärarna länge efterfrågat en ny idrottshall. Den ser dock enligt de senaste budet ut att kunna vara klar någon gång 2029-2031. I stället får skolan tills vidare hålla till godo med att staden tänker lägga konstgräs på grusplanen intill.”Arbetena bör kunna starta i slutet av 2022 alternativt i början av 2023”, skriver Camilla Hagman.