Polisens kartläggning visar att Stockholms län har 63 öppna drogscener – där bruk och försäljning av narkotika sker öppet och skapar allmän otrygghet i området. Omkring en fjärdedel av de anmälda våldsbrotten i polisregionen skedde på eller i direkt anslutning till öppna drogscener under polisens mätperiod.

I Huddinge pekas tre öppna drogscener ut: Vårby, Grantorp/Visättra och Skogås.

– I Skogås kan vi se att det är på tre platser. Dels längs med en mur mellan Vallhornsvägen och Säterbacken, där får vi mycket från allmänheten och vi kommer att titta på den platsen lite mer noggrant framöver, dels runt Skogås centrum och dels i en gångtunnel vid Lötbacken, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

I Vårby handlar det framför allt om området kring centrum och tunnelbanan.

– I Flemingsberg kan vi se att droghandeln försvunnit från stationsområdet och från centrum. Däremot får vi rapporter från fastighetsägarna om droghandel i Visättra centrum, på gårdar längs Visättravägen och i Grantorp, säger Anna Schelin.

Minskad droghandel i Stuvsta

Lokalpolisen ser samtidigt en minskning av droghandel i Stuvsta och Trångsund.

– Vi såg mer drogförsäljning där för ett par år sedan. Det handlar bland annat om att personer lagförts. I Stuvsta upplevdes hörnan mellan blomsteraffären och gymmet som en otrygg plats. Där hittades kanyler och det var en del missbrukare som bodde där. Så är det inte längre, säger Anna Schelin.

Polisen har redan påbörjat arbetet med att ta fram underlag till nästa års rapport.

– Vi ska nu samverka med fältare, skolan, fastighetsägare, kyrkan och föreningar. Det kommer att bli mycket mer underbyggt, säger Anna Schelin.

Polisen har tagit fram en lista, där fem av sju kriterier ska vara uppfyllda för att kallas en öppen drogscen.

– Det här behöver vi också diskutera. Var sker våra skjutningar? Det har ofta varit i anslutning till drogscenerna men den här hösten har det skett i bostadsområden, man har helt ändrat tillvägagångssätt. De öppna drogscenerna är mer brottsbelastade, men det kan också vara platser där många människor rör sig, säger Anna Schelin.