Antalet så kallade öppna drogscener i Stockholms län har minskat med elva stycken, enligt en rapport från Samverkan Stockholmsregionen.

I dag finns 42 öppna drogscener i sju av länets 26 kommuner. Resultatet visar också att drogscenerna totalt sett har blivit mindre till ytan samt att inga nya drogscener har tillkommit på andra platser.

– För tre år sedan fanns 64 öppna drogscener i Stockholms län. Att vi för tredje året i rad lyckas pressa tillbaka den öppna droghandeln visar att vårt fokus på regional och lokal samverkan ger resultat, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef, i ett pressmeddelande.

I lokalpolisområde Solna, där Sundbyberg ingår, har Hagalund fallit bort från listan. Så är inte fallet för Rissne centrum och Hallonbergen centrum, där problematiken alltjämt kvarstår.

"På vissa ställen sitter orsakerna djupt vilket tar tid att förändra och jobba bort vilket också är anledningen att vi fortfarande har en öppen drogscen i Rissne och Hallonbergen", skriver lokalpolisområdeschef Caroline Westlund till Mitt i.

Otryggheten minskar

Hon påminner om att Rissne och Hallonbergen sedan 2018 klassas som riskområden. Det innebär en djupare samhällsproblematik än den som har varit i Hagalund, menar hon.

Enligt Caroline Westlund är alla tre områden prioriterade av polisen:

"Vi har en väl fungerande samverkan med både kommun och fastighetsägare i områdena och vi arbetar aktivt för att få bort den öppna drogscenen även i Rissne/Hallonbergen."

Öppna drogscener har även ett samband med våldsbrott samt rekrytering av barn och unga till kriminalitet, enligt rapporten. Detta eftersom många av de utpekade områdena är samlingsplatser för ungdomar och utsatta grupper i samhället.

Den grova brottsligheten – skjutningar och sprängningar – är fortsatt allvarlig i länet, men enligt rapporten finns ljusglimtar. Förutom att de öppna drogscenerna minskar i antal och yta så har även otryggheten gått ner det senaste året.