Klockan är strax efter 9 på torsdagsmorgonen och solen skiner. Vid bussen utanför Husbybadet står flera familjer med packning redo för en heldag på Skansen. Deltagarna prickas av på en lista och går sedan i bussen.

– Längst in kan ni sitta, säger ledaren Alma Adan.

"Blivit en tradition"

För tio år sedan startade stadsdelsförvaltningen bussresor till olika utflyktsmål under sommaren.

– Vi vill ville ge familjer möjlighet att komma iväg och göra någonting. Nu har det blivit en tradition, säger Susanne Johansson, enhetschef.

Varje sommar anordnar stadsdelen runt tio bussresor till olika utflyktsmål. I år bär det av till Gålö, Sansen och Tom tits. Varje vuxen betalar 50 kronor och det är gratis för barn upp till 15 år.

– Det här är ett jättebra koncept, särskilt om man inte har råd med utflykter annars, säger mamman Uzma Zahid som är här med sin bror och sina barn.

Det är första gången de följer med och är därför spända på vad dagen ska bjuda på.

– Det känns spännande. Jag hoppas vi ser många djur och att barnen kan leka, säger Asma Zahid, 14, och pekar på sina småsyskon.

Ser fram emot björnarna

Fatma Abdelrahman och hennes son Mohammed Bajomi, 8, har däremot varit med på flera tidigare resor.

– Vi tycker det är jättebra. Nu när vi har semester är det skönt att åka iväg, säger Fatma.

Det finns en sak Mohammed ser extra fram emot med dagens utflykt:

– Att se björnarna!

Alma Adan är ansvarig ledare för bussutflykterna och har varit med sedan starten. Hon ser utflykterna som en chans att träffa nya vänner, för både barn och vuxna.

– Barnen leker med varandra och de vuxna pratar med varandra. Det handlar om att knyta kontakter. Föräldrar kontaktar varandra utanför den här verksamheten.

När klockan slår halvtio sitter 29 barn och 16 vuxna i sina säten redo för dagens utflykt till Djurgården.

Vill säkra en plats

Under åren har resorna blivit väldigt populära och det är många som vill säkra en plats. Det har hänt att personer hört av sig redan i mars för att de inte vill missa sommarens utflykter, berättar Alma.

– De ringer och frågar när biljetterna släpps, hur många bussar vi har och vart vi ska åka.

När bussen väl kommit fram till Skansen skingras bussresenärerna snabbt – alla ivriga barn springer bort mot djuren och lekytorna.