Var tionde cykelägare i Sverige fick förra året sin cykel stulen, enligt Brottsförebyggande rådet, vilket gör det till Sveriges vanligaste brott.

I Stockholms län anmäldes förra året 62 700 cykelstölder, vilket är en minskning med 21 procent jämfört med året innan. En fjärdedel av cyklarna som stals var elcyklar – en snabbt växande andel.

Mest minskade stölderna i Österåker, Ekerö, Salem, Danderyd och Nynäshamn, visar en sammanställning gjord av försäkringsbolaget Dina Försäkringar. På några ställen ökade däremot stölderna, som mest i Vallentuna och Vaxholm.

Räknat per capita låg Stockholm i topp med 7,0 cykelstölder på 1 000 invånare. Tätt efter kommer Solna (6,8) och därefter Sundbyberg (5,2). Lägst var risken i Botkyrka (1,0).

"Stockholm, Solna och Sundbyberg är alla väldigt cykeltäta och det finns en stor andrahandsmarknad. Köper man en begagnad cykel ska man alltid vara uppmärksam", skriver Dina Försäkringar i ett pressmeddelande.

Samtidigt finns ett stort mörkertal. Uppklaringsgraden är mindre än en procent, vilket gör att många inte bryr sig om att polisanmäla. Viktigt är att alltid låsa fast cykeln vid ett fast objekt och att ta med batteriet om det är en elcykel, framhåller försäkringsbolaget.