På Erstagatan, andra sidan gatan från sjukhuset sett, finns planer på att bygga nytt. Där ligger i dag Erstas gamla värmecentral och det hus där Ersta tidigare hade sin second handbutik.

De ska rivas för ge plats till ett bostadshus.

Redan 2022 gav staden grönt ljus för bygglovet. Dåvarande byggherre kom ganska långt med planerna, men övergav dem senare eftersom de inte fick ekonomin att gå ihop. I stället köptes projektet av bostadsbolaget Wallin.

– Vi tyckte det var ett fullkomligt fantastiskt och unikt läge. Vi har ritat om bygget nästan i sin helhet, utöver de yttre måtten som är styrda i detaljplanen, säger Gustav Wallin, marknadsansvarig vid Wallin bostad.

Åtta våningar och takterrass

Exakt hur huset ska bli är inte klart än, eftersom de fortfarande håller på med bygglovsansökan. Men planen är att det ska bli åtta våningar högt och rymma 25 bostadsrätter.

– Vi tar till vara på utsikten över Stockholm inlopp, så många lägenheter som möjligt ska ha sjöutsikt. Det yttre ska ge ett modernt uttryck som spelar bra in i stadsbilden.

Lägenheterna är planerade som treor och fyror, samtliga med balkong. Hela översta planet blir en lägenhet på runt 200 kvadratmeter, med en takterrass på nära 170 kvadratmeter.

– Det finns inte många sådana på Södermalm, den blir ganska unik. Där skulle man vilja bo.

Kritik mot rivning av värmecentral

Wallin bostad siktar på säljstart under våren. Befintliga fastigheten ska rivas innan nybygget tar vid. Det räknas ta 18 månader och inflytt väntas vid årsskiftet 2025/2026.

Rivningslovet för de gamla fastigheterna godkändes 2021, men inte utan protester. Flera grannar överklagade beslutet till länsstyrelsen. De yrkade på att Ersta värmecentral hade ett stort historiskt värde och var en viktig del av områdes kulturmiljö.

Länsstyrelsen pekade dock på att grannar enligt praxis har mycket begränsade möjligheter att överklaga ett rivningslov. De avvisades därför och lovet överklagades inte vidare.