Under tre veckor befinner sig omkring 120 amerikanska marinkårssoldater och ett 100-tal svenska amfibiesoldater i Berga och Haninge skärgård för den fjärde upplagan av övningen Archipelago Endeavour. Klockan är strax efter nio på tisdagsmorgonen på Haninge garnison i Berga.

Molnen är mörka och vinden viner när vi tillsammans med flera andra medier, svenska och amerikanska, kliver på stridsbåt 90 H som ska ta oss till Stora Skogsskär utanför Utö, där dagens militärövning pågår.

Innan vi kliver ner i båten varnar överstelöjtnant Joakim Kindahl för det dåliga väderläget.

– Det väntas uppemot tre meter höga vågor. Vi har förberett med kräkpåsar.

Väl ute på öppet vatten slår vågorna upp och båten gungar kraftigt fram och tillbaka. Den pratsamma stämningen byts snabbt ut mot full koncentration, och sjösjukan har snart spridit sig som en löpeld. Efter 45 minuter lägger båten till vid destinationen, en resa som vanligtvis brukar ta 20 minuter. Övningen är då redan i full gång.

 

Militärt samarbete

Regnet slår mot klipporna. Vid en stor laserpekare står ett antal svenska soldater redo för anfall. Laserpekaren är kopplad till en så kallad Robot 17 för att försvåra för motståndare att ta sig in i den svenska skärgården.

– Ögat på roboten ser lasern och kan då styra in mot målet, säger menig Segelman från amfibieregementet.

Första upplagan av Archipelago Endeavour hölls 2017 som en del av avsiktsförklaringen om närmare militärt samarbete som tecknades mellan Sverige och USA 2016. Syftet med övningen är att utbyta erfarenheter mellan länderna.

Andrew T. Priddy, general i den amerikanska marinkåren, berättar att stridsövningen är viktig för att upprätthålla ett gott samarbete med landets allierade och samla erfarenhet. 

– Jag tror vi kan lära oss en del av svenskarnas sätt att verka i den här miljön. Sverige består av runt 100 000 öar, så de är vana att navigera i den här typen av miljö.

Vad tror du svenskarna kan lära sig av er?

  Teknik och taktik, där arbetar vi lite olika, säger han.

En bit ifrån står de amerikanska soldaterna Julian Silva, Ryan Dunlap och Cody Gath. Deras uppgift är att skydda området mot luftangrepp med hjälp av luftvärnsroboten FIM-92 Stinger som kan användas för upp till fyra kilometers avstånd. 

– Det här är en hypersonisk missil. Den färdas alltså snabbare än ljudet, säger Ryan Dunlap.

 

Patrik Gardesten, ställföreträdande chef för svenska marinen, berättar att övningen mötts av en del nyfikenhet bland Haningeborna, vilket han välkomnar.

– Vi är en jättestor arbetsgivare. Vi är en del av samhället och vi vill vara det. Det är tillsammans med samhället som vi bygger vår förmåga.

Förutom fler kamouflerade soldater och övningsskott tror han att det amerikanska besöket även märks av på andra sätt i lokalsamhället.

– Det är många pizzor som säljs nu i Västerhaninge, säger Patrik Gardesten och skrattar.