Rebecca Ringborg, som driver självplocket på Thorslunda gård tillsammans med sin man, har i år fått någonstans mellan 10 000-15 000 pumpor från sina 10 000 plantor.

"Vi visste att det det var något som folk ville göra, komma ut och själva välja sin pumpa till halloween. Vi har bland annat vänner som odlar pumpa i Östergörland och det har gått jättebra. Så vi hoppade på idén och hoppades på att den skulle flyga även här."

Mångfald på fältet

Säsongen på fältet börjar i mitten på juni, med jordgubbar och rabarber. Runt mitten på juli startar hallonplocket. Och sedan september har pumporna varit mogna.

"Det är härligt när skörden överlappar, så att folk kan komma och plocka lite av alltihop. Vi planerar för blåbär också, men det tar några år innan blåbärsplantan växt till sig och kan plockas ifrån."

Frosthot

Rebecca och hennes man har testa sig fram i odlandet till självplocket. Ibland ställer naturen till det, som i somras när jordgubbsblommorna fick skadeinsekter och skörden blev halverad. Eller som förra hösten, när första nattfrosten kom redan i slutet av augusti och tog i stort sett alla pumpor med sig.

"Det är irriterande. Jättetråkigt förstås när frosten tog allt. Men det är så det är. Vi lär oss av misstagen, det är så vi kan bli bättre", säger Rebecca.

Hemlig plats

Självplocket har fått växa fram lite i sänder till det som i dag är en verksamhet med runt 30 000 besökare och tio anställda under sommarsäsongen.

"Vi vill gärna att verksamheten ska fortsätta växa, men vi vill bevara det mysiga och genuina, det ska kännas som en gömd pärla för besökaren", säger Rebecca.

"Vi drömmer om att ha en labyrint för barnen bland solrosorna. Kanske kan vi odla majs och ha en labyrint i de plantorna. Men det får bli något annat år".