Celine Metni. Foto: Privat

Här möts Botkyrkas unga och politikerna

Hur ska man säkerställa att unga blir lyssnade på av kommunens politiker? Självfallet finns det inget givet svar på den frågan, men ett steg på vägen är Rådslaget: ett möte mellan Botkyrkas unga och politiker där unga fick lyfta frågor som de brinner för.

  • Publicerad 05:40, 7 jun 2021

Senast man byggde ungdomsbostäder i Botkyrka var för fem år sedan.

"Min dröm är att dricka en varm kopp te i min säng, att kunna bjuda mina vänner på maten jag har lagat i mitt eget kök. [...] Men det är kanske det enda det kommer vara, en dröm. En dröm som borde vara något självklart som alla borde ha rätt till", skriver 17-åriga Tullingebon Celine Metni i en debattartikel som publicerats i tidningen Shoo, som skrivs av Botkyrkas unga.

Hon är en av flera ungdomar som deltog på Rådslagets första möte av tre, där ungdomar får lyfta frågor som de tycker är viktiga till kommunens politiker.

– Mitt största fokus låg på bostadsbristen, eftersom det var det jag skrev om i Shoo-tidningen. Senast man byggde ungdomsbostäder i Botkyrka var för fem år sedan, och då var det 74 stycken. Sedan dess har inga nya insatser gjorts. Jag tycker att man borde ta hand om det nu, säger Celine.

Handlar om ungdomsjobben

Hon är medveten om att frågan om ungdomsbostäder också är en politiskt komplex fråga, med många aspekter som måste vägas in.

– Det är kanske inte bara att bygga, även om man kan tycka det. Sedan handlar det också om ungdomsjobb, för vi måste ju få in pengar för att kunna hyra en bostad. Men dels är det svårt för ungdomar att få jobb, och dels är det låga löner. Man borde skaffa fler jobbmöjligheter för unga, säger hon.

Och Celine får medhåll från Ing-Marie Viklund (L), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningens ordförande, som också deltog på Rådslaget.

– Jag kan bara hålla med. Det stora bekymret är coronapandemin som har ställt till det speciellt för jobben inom servicenäringen, där många unga får sina första jobb. Men har man chansen att läsa vidare och utbilda sig så är det ett bra tillfälle att göra det nu. Men framförallt se till att man har fullständiga betyg från gymnasieskolan. Det är det första steget, säger hon.

Rådslaget

Rådslagen är möten där unga botkyrkabor får berätta om vilka frågor som är viktiga för dem, utifrån dokumentet "Ett hållbart Botkyrka" som kommunfullmäktige klubbade igenom för ungefär ett år sedan.

Ungefär samtidigt blev Barnkonventionen lag, vilket medför att makthavare måste göra utrymme för att lyssna in vad den unga målgruppen vill och tänker kring olika sakfrågor.

Rådslaget arrangeras av Fanzingo på uppdrag av Botkyrka kommun

Visa merVisa mindre

Politiker. Ing-Marie Viklund (L), ordförande i Botkyrkas arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd. Foto: Liberalerna