"Min dröm är att dricka en varm kopp te i min säng, att kunna bjuda mina vänner på maten jag har lagat i mitt eget kök. [...] Men det är kanske det enda det kommer vara, en dröm. En dröm som borde vara något självklart som alla borde ha rätt till", skriver 17-åriga Tullingebon Celine Metni i en debattartikel som publicerats i tidningen Shoo, som skrivs av Botkyrkas unga.

Hon är en av flera ungdomar som deltog på Rådslagets första möte av tre, där ungdomar får lyfta frågor som de tycker är viktiga till kommunens politiker.

– Mitt största fokus låg på bostadsbristen, eftersom det var det jag skrev om i Shoo-tidningen. Senast man byggde ungdomsbostäder i Botkyrka var för fem år sedan, och då var det 74 stycken. Sedan dess har inga nya insatser gjorts. Jag tycker att man borde ta hand om det nu, säger Celine.

Handlar om ungdomsjobben

Hon är medveten om att frågan om ungdomsbostäder också är en politiskt komplex fråga, med många aspekter som måste vägas in.

– Det är kanske inte bara att bygga, även om man kan tycka det. Sedan handlar det också om ungdomsjobb, för vi måste ju få in pengar för att kunna hyra en bostad. Men dels är det svårt för ungdomar att få jobb, och dels är det låga löner. Man borde skaffa fler jobbmöjligheter för unga, säger hon.

Och Celine får medhåll från Ing-Marie Viklund (L), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningens ordförande, som också deltog på Rådslaget.

– Jag kan bara hålla med. Det stora bekymret är coronapandemin som har ställt till det speciellt för jobben inom servicenäringen, där många unga får sina första jobb. Men har man chansen att läsa vidare och utbilda sig så är det ett bra tillfälle att göra det nu. Men framförallt se till att man har fullständiga betyg från gymnasieskolan. Det är det första steget, säger hon.