De senaste åren har det pratats mycket om gröna tak – och hur bra det är att få in mer grönska bland all sten och asfalt i en tät stad.

Nu är det fasadernas tur att kläs med med växtlighet.

Miljöförvaltningen i Stockholm håller som bäst på att sammanställa en rapport där de pekat ut tio lämpliga platser i stan där hårda ytor kan bli både grönare och skönare.

– Det finns forskning som visar att gröna väggar bidrar till ett bättre klimat lokalt. Växterna binder vatten som gör luften fuktigare och därmed svalare när det avdunstar. De kan ha stor betydelse för pollinerande insekter, säger Peter Wiborn, ekolog vid miljöförvaltningen.

De gröna väggarna bidrar också till att göra det offentliga rummet vackrare och trevligare, menar Peter Wiborn. Ett exempel är växtväggen på Storgatan nära Östermalmstorg.

– Den är jättevacker! Jag stannar alltid och tittar när jag går förbi, det är det många som gör, sa Östermalmsbon Kari Solend till Mitt i i november.

Peter Wiborn håller med.

– Den är ett väldigt gott exempel, ett av de bästa. Den är något man kan spana på om man undrar hur det här kommer att se ut i verkligheten.

På de tio platserna har stadens bolag och förvaltningar kommit olika långt. Men ambitionen är gemensam – och det är att det här ska genomföras och inte enbart bli en idé på ett papper.

I exemplet på Storgatan på Östermalm tog det mycket tid och kraft innan bostadsrättsföreningen till slut fick bygglov för växtväggen. Men sedan dess har fenomenet mognat, menar Peter Wiborn.

– Vi kan inte lova att man får bygglov, men vår bedömning är att det bör vara möjligt på alla de här platserna.