Snart står julen för dörren och de lokala aktörerna i Farsta samlar sina krafter för att ställa till med julmarknader i området. En klassisk variant är Farsta gårds julmarknad som inträffar 19 och 20 november.

– Marknaden kommer i år bjuda på mycket hantverk, ponnyridning och så kommer tomtemor och pysslar med barnen i ladan. Kanske dyker även en tomte upp, säger Carina Nydén, som arbetar på Farsta föreningsråd och arrangerar Farsta gårds julmarknad.

Marknaden har funnits i många år och brukar vara välbesökt.

– Vi förväntar oss mycket folk. Vi säljer ingen skit utan bra saker. Sedan hoppas jag att vi får lite frost tills det är dags så det blir fint ute, säger hon.

Skyltsöndag i Hökis

En annan klassisk julmarknad är den i Hökarängen, som i år blir i något mindre skala än tidigare. Företagare i centrum håller extraöppet och det kan bjudas på julmusik.

– Det blir en skyltsöndag med julkänsla i Hökarängens centrum söndagen den första advent, som förr i tiden. Det blir inga bodar eller så eftersom vi i år inte haft tillräckliga resurser till att samla ihop ett schysst hantverkargäng och arrangera något större, säger Jenny G Ericson som driver Växterian i Hökarängen och är en av arrangörerna.

Premiär

På Knektvägen i Gubbängen, där vintagebutiken Vintrostatic ligger, ställer man till med julmarknad för första gången, 19-20 november.

– Vi kommer bygga upp en julsektion med vintage-julprydnader i butiken. Man kommer även kunna köpa julklappar från vårt ordinarie sortiment från 50-, 60- och 70-talet, säger Anders Sheffield, som driver butiken.

Han har bjudit in lokala småföretagare att ställa ut. Café Confetti, Marcia the florist och Gubbängens Keramik i samma område är också med och arrangerar julmarknaden.

– Man kan komma för att hitta en ny julkula, lite gofika, eller en fin krans. Jag hoppas det kommer folk, jag tror det kan bli jättemysigt.