Valborgsfirandet på Skansen har en lång historia. Sedan 1892 har man tänt eldar, sjungit in våren och hurrat för konungen.

Men det är inte det enda firandet med anor i Östermalms stadsdelsområde. Även i Hjorthagen är valborgselden en tradition sedan långt tillbaka.

– Jag skulle tippa att det började redan på 1920-talet. Hjorthagens IP byggdes 1934, och innan dess fanns det en bollplan där man firade valborg, säger Mats Rehn, Hjorthagenbo och tidigare mångårig ordförande i Värtans IK som arrangerar firandet tillsammans med Östermalms stadsdelsförvaltning.

Fackeltåget börjar vid Hjorthagens kyrka 19.45 och går ner till IP där elden tänds klockan 20.

– Vi har grillar igång, det finns kaffe till försäljning och så hoppas vi på spontansång. Det blir enkelt och lite hemvävt.

Den som är sugen på ett lite mer annorlunda firande kan i stället bege sig till Frihamns­torget.

Där bjuder Frihamnens Kulturförening och Blivande in till både valborg och grand opening av en helt ny kulturscen.

Tillsammans med det finska konstnärskollektivet Recovery Laboratory bjuds det på allt från nycirkus och videokonst till grillning av korv och pinnbröd. Och en helt egen tolkning av valborgselden med start klockan 20.

– Det blir en raketmotor och flera mindre eldar. Det blir både storslaget och väldigt speciellt, säger Jens Peterson-Berger.

Under kvällen kommer de att presentera sitt kulturprogram för vår, sommar och höst. Där ingår bland annat odlingsträffar, utomhusbio och konserter.

– Vi kommer att ha en utomhusscen med allt från finsk tango till experimentell konstmusik. Det blir både brett och smalt.