Valborgsmässoafton närmar sig och snart är det dags att fira in våren på riktigt i Tyresö.

Trollbäckens scoutkår är tillbaka med sitt storslagna valborgsfirande i Fornuddsparken. Evenemanget pågår klockan 18–22 och det blir bland annat loppmarknad, sockervadd, lotterier och fikaförsäljning. Allt överskott går tillbaka till kåren.

Klockan 20.00 inträffar det årliga fackeltåget då alla scouter kommer med facklor och tänder majbrasan. I år kan man även förvänta sig en eldshow före brasan.

– Det finns inget som går hem så bra hos scouter och alla andra som eld, det gäller bara att man har koll på säkerheten. Vi körde eldshowen lite på försök under förra årets firande, men nu blir det mer på riktigt, säger koordinatorn och scoutledaren Carolina Haag von Heijne. 

Rekordmycket folk

I slutet på mars renoverade och städade föreningen i ordning scoutstugan i Trollbäcken inför valborg och vårens alla scoutmöten.

– Det kom rekordmycket folk förra året så nu laddar vi upp så det ska vara lite mer riggat och klart. Jag tror folk älskar valborg. Det har varit en bristvara med valborgsfirande i två år på grund av pandemin, så när man äntligen fick chansen så kom man.

Hon menar att Tyresöborna fortfarande längtar efter att få träffas och fira, och att trycket i år kan bli lika stort.

– Valborg är en jätteviktig högtid på ett sätt som till exempel midsommar inte är. Den ställer inga krav på hur den ska firas eller vara – det räcker att man kommer ner till Fornuddsparken så får man en riktigt härlig upplevelse. 

Andra brasor

Vid Ahlstorps båtmanstorp nära Uddby gård arrangerar Tyresö hembygdsförening också ett valborgsfirande. Stugan står öppen från klockan 19.00 och besökare serveras kaffe, hembakat och korv att grilla. Klockan 20.15 tänds brasan och Tyresökören sjunger in våren.

Även Korpen Tyresö har förberett ett bål. Klockan 19.00 börjar firandet vid Alby friluftsgård och det kommer att finnas bland annat lotter, ballonger, korv, sockervadd och kaffe till försäljning. Fackeltåget startar klockan 20.20, brasan tänds kl 20.25. Firandet avslutas med fyrverkerier.

Folkdansgillet meddelar att de också tänker fira valborg i år. Klockan 20.15 tänds brasan vid Solsäter.