Fler kräftor i år. Sverker Lovén, fiskekonsulent på Stockholms idrottsförvaltning säger att man till och med kan få en kräfta vid Stadshuset. Foto: Mikael Andersson

Här kan du få kräftor i stan

Kräftfiskesäsongen närmar sig, men intresset för fiskekorten har minskat de senaste åren. Det vill fiskekonsulent Sverker Lovén ändra på. – I fjol märkte vi att vi hade väldigt bra fångst.

  • Publicerad 05:00, 31 jul 2022

Inte många vet att man kan ställa sig vid Stadshuset och fiska

Vi tar båten förbi Liljeholmen, Slussen och till slut glider vi förbi Stadshuset. Stockholm city erbjuder mer än bara vackra vyer. I vattnet lever Mälarens guld: kräftan.

– Det är en häftig möjlighet som stockholmarna har, att få kräftor mitt i stan, säger Sverker Lovén, fiskekonsulent på Stockholms idrottsförvaltning, samtidigt som han rattar båten.

Sedan en tid tillbaka har kräftfiskekortet, TDA-4 som man behöver för att fånga kräftor i Stockholm stads vatten, inte sålt lika bra som tidigare. En anledning kan vara att det under ett par år inte varit lika bra fångst.

– Kräftfisket var bra i Mälaren fram till 2002, sedan var det ett par år då vi inte fick några kräftor alls, vilket kan bero på att man planterade in ål. Färre kräftor gjorde nog att intresset svalnade, säger han.

Men nu börjar det se bättre ut. Förra årets provfiske visade att det på flera ställen finns goda chanser till fångst.

Sverker Lovén hoppas att fler stockholmare ska våga sig ut. Enligt honom behövs varken egen båt eller förkunskap. Tid och is i magen räcker.

– Det är inte många som vet att man kan ställa sig vid Stadshuset för att fiska när solen går ner, säger han.

Han öppnar plastpåsen som ligger i båten och tar fram mjärde och håv, de två redskap som används vid kräftfiske.

Man ska försöka lägga mjärden nära land, en bit ut, där strandsluttningen når botten. Det viktigaste är att man rekar i dagsljus innan man ger sig ut, säger Sverker Lovén.

– Du ska komma åt från land och hitta ett ställe du tror på. Här fick vi ganska bra fångst när vi provfiskade, men södersidan är inte så bra då den är söndergrävd, säger han och pekar mot Norr Mälarstrand.

Tre veckor har man på sig och max 50 kräftor per person får fångas in från Mälaren. Lyckas man inte någon kräfta i buren så finns det en bonuskväll.

– I insjöarna har det alltid varit bra kräftfiske, bättre än Mälaren. Sista lördagen i augusti får alla med fiskekort fiska i de 18 insjöar som vi arrenderar ut. Det blir en bonuskväll, säger han.

Om man nu lyckas fånga några kräftor – är de goda?

– De är fantastiskt goda och väldigt snygga. En gång fick vi kräftor som såg färdigkokta ut då de var så röda.

Bättre lycka i Mälare. I år tror Sverker Lovén, fiskekonsulent, att det finns fler kräftor än tidigare i Mälaren, detta på grund av att förra årets provfiske gick bättre än vanligt. Foto: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson

Bete Fisk är det bästa betet enligt Sverker Lovén. Vissa använder hundmat. Tänk dock på att det kräftorna äter kan de även smaka. Enligt Sverker gör man bara misstaget med strömming en gång i livet. Foto: Mikael Andersson

Kräftfiske i Stockholm

För att fiska kräftor måste man ha kräftfiskekort. Det heter TDA-4 och med det får du fiska i Mälaren. Det kostar 300 kronor, gäller mellan 16 augusti till 7 september och kan köpas på ifiske.se. Alla intäkter går till fiskevård och fiskutsättningar i Stockholms län.

Köper du stadens fiskekort får du även fiska en kväll per år i många av de mindre insjöarna runt Stockholm som annars är utarrenderade. Så som:

Albysjön, Råcksta sjö, Judarn, Sicklasjön, Ullnasjön, Flaten, Ältasjön, Magelungen, Kvarnsjön, Nynäshamn, Öringesjön, Trehörningen, Långsjön, Drevviken, Trehörningen, Dammtorpssjön och Ulvsjön.

Sportfiskarna erbjuder varje säsong kräftfiske i ett antal sjöar. Vilka sjöar och hur många kort som erbjuds kan variera utifrån tillgången på kräftor. Håll koll på deras hemsida.

Enskede Sportfiskeklubb fiskar i Källtorpssjön. Vissa kvällar i augusti och september finns funktionärer finns på plats. De tillhandahåller även kräfthåvar och utläggarstänger. Kolla deras hemsida för mer information.

Visa merVisa mindre

Nybörjare? Även du kan fiska kräftor!

Reka plats: Kolla upp innan var du ska fiska i dagsljus, det är svårt att byta plats när skymningen kommer.

Klä dig rätt: Glöm inte pannlampa och regnkläder. Handskar kan skydda mot kräftornas nypor.

Redskap: Köp en håv eller en mjärde. En lång pinne med en klyka kan hjälpa dig att komma längre ut från land.

Utnyttja bonuskvällen: Gick det inte bra under fisket i Mälaren? Passade då på att fiska i de 18 sjöar som annars arrenderas ut, sista lördagen i augusti.

Visa merVisa mindre