Vi tar båten förbi Liljeholmen, Slussen och till slut glider vi förbi Stadshuset. Stockholm city erbjuder mer än bara vackra vyer. I vattnet lever Mälarens guld: kräftan.

– Det är en häftig möjlighet som stockholmarna har, att få kräftor mitt i stan, säger Sverker Lovén, fiskekonsulent på Stockholms idrottsförvaltning, samtidigt som han rattar båten.

Sedan en tid tillbaka har kräftfiskekortet, TDA-4 som man behöver för att fånga kräftor i Stockholm stads vatten, inte sålt lika bra som tidigare. En anledning kan vara att det under ett par år inte varit lika bra fångst.

– Kräftfisket var bra i Mälaren fram till 2002, sedan var det ett par år då vi inte fick några kräftor alls, vilket kan bero på att man planterade in ål. Färre kräftor gjorde nog att intresset svalnade, säger han.

Men nu börjar det se bättre ut. Förra årets provfiske visade att det på flera ställen finns goda chanser till fångst.

Sverker Lovén hoppas att fler stockholmare ska våga sig ut. Enligt honom behövs varken egen båt eller förkunskap. Tid och is i magen räcker.

– Det är inte många som vet att man kan ställa sig vid Stadshuset för att fiska när solen går ner, säger han.

Han öppnar plastpåsen som ligger i båten och tar fram mjärde och håv, de två redskap som används vid kräftfiske.

Man ska försöka lägga mjärden nära land, en bit ut, där strandsluttningen når botten. Det viktigaste är att man rekar i dagsljus innan man ger sig ut, säger Sverker Lovén.

– Du ska komma åt från land och hitta ett ställe du tror på. Här fick vi ganska bra fångst när vi provfiskade, men södersidan är inte så bra då den är söndergrävd, säger han och pekar mot Norr Mälarstrand.

Tre veckor har man på sig och max 50 kräftor per person får fångas in från Mälaren. Lyckas man inte någon kräfta i buren så finns det en bonuskväll.

– I insjöarna har det alltid varit bra kräftfiske, bättre än Mälaren. Sista lördagen i augusti får alla med fiskekort fiska i de 18 insjöar som vi arrenderar ut. Det blir en bonuskväll, säger han.

Om man nu lyckas fånga några kräftor – är de goda?

– De är fantastiskt goda och väldigt snygga. En gång fick vi kräftor som såg färdigkokta ut då de var så röda.