Den öppna förskolan, Hjortgläntan, ser ut att vara inskuren i en kulle.

På Hjortgläntans stora yta finns allt som kan tänkas behövas för en rolig dag utomhus.

Här upptäcker barn och vuxna lekhus, klätterställningar, gungor, rutschkanor och flera sandlådor. För de hungriga finns det möjlighet att grilla varmkorv eller halloumi på grillplatsen som kan användas året om.  

Färgstarka västar

Framför träbyggnaden hänger färgglada vimplar. Parkleken fylls snabbt av närliggande förskolor som är här för invigningen. Barn i färgstarka västar klättrar och gungar snart för fullt.

När det är dags att klippa invigningsbandet sluter alla upp i en ring av såpbubblor.

– Det här är en levande stadsdel där det ska finnas något för både det första och andra barnet. Det krävs även bra förskolor som knyter samman Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen, säger Andrea Hedin (M) i ett tal.

Bandet klippt

I varsin ände av bandet står Erik Anagrius och Elisabeth Holm, ansvariga för parkleken respektive öppna förskolan. Tillsammans hjälps tre förskoleelever åt att förklara Hjortgläntan invigd.

När bandet är klippt och talet avklarat dyker Vattenmannen och Speed upp för att underhålla med sång och teater.

– Det är viktigt att erbjuda scenkonst. Vi måste komma ihåg att även barnen har drabbats av pandemin, säger Kari Flodman, rektor för Norra Djurgårdens förskolor.  

I parkleken kommer det vid olika tillfällen att finnas ett utomhussnickeri ordnat av Erik Angrius. Där ska barn kunna hamra och snickra.

Gemensamt mellanmål

Parkleken är även en plats för föräldrar att umgås med andra föräldrar.

– Jag minns tiden när jag själv var på parklekar med min dotter. Föräldrar som jag träffade då är kompisar som jag umgås med än idag, säger Erik Angrius.

En kort promenad från parkleken ligger förskolan Ängsklockan där läraren Irene Johansson jobbar.

– Vår förskola har ingen egen gård så den här parkleken ger barnen en möjlighet att röra sig fritt. Vi kan också gå hit med alla klasserna för ett gemensamt mellanmål.

Hur går det till på en öppen förskola?

– Leka, dansa, sjunga och måla är några av de många roliga saker för barn att göra, säger Elisabeth Holm som ansvarar för förskolan.

– Den är till för barn som är mellan 0 och 5 år. Barnen kommer hit med en vuxen och sedan finns det en massa roliga aktiviteter.

Föräldern Cornelia och hennes dotter Corinne är på plats för invigningen. Hon räknar med att det blir fler besök.

– Det är jättefint och mysigt. Det känns tryggt med personal på plats och förskolan är fräsch.