Ute vid Transjön i Hemfosa i Haninge möter vi sjöscoutlaget Drakdräparna som är i full färd med att släpa ved över den isbeklädda sjön för en lite varmare övernattning i vindskyddet.

De hör i vanliga fall till Sjöscoutkåren S:t Göran på Kungsholmen och tog pendeln ut.

– Det är skönt att komma bort från stan. Här hör man inte Essingeleden, säger Edvin Arkelind.

– Istället har vi med oss högtalare och ska lyssna på Disneylåtar, säger Freja Linusson Hahn.

När vi träffas ska de övernatta utomhus för första gången vintertid. Med sig har de dubbla liggunderlag, dubbla sovsäckar och varma kläder.

– Ingen bomull! Man ska ha ull, säger alla i kör.

De har hängt ihop sedan de var åtta år och det märks att det är ett tajt gäng.

Den här kvällen blir det linssoppa men i morgon gäller tacosmys.

Bestigit Kebnekaise

De har bestigit Kebnekaise ihop och tycker det viktigaste är att ha roligt.

– Den här bilden av scouterna, att vi är nördar i kostym som säljer kakor, stämmer inte. Vi hänger i skogen och lär oss coola grejer, som att knyta knopar och elda med tändstål, säger Elsa Dalhage.

Vendela Magnusson, ordförande för Sjöscoutskåren S:t Göran, fyller i:

– Vi ordnar äventyr för barn och ungdomar. Mycket med sjöfokus såklart, men även med annat.

307 medlemmar har Sjöscoutskåren S:t Göran som håller till i scoutvillan Triewalds malmgård ett stenkast från Smedsudden. Sin hamn har kåren vid Lilla Essingen.

Är poppis

Varje höst tar kåren in 24 andraklassare, samt fyller de vakanser som eventuellt finns i andra årskullar. Men scouterna är poppis och kön är längre än antalet medlemmar.

– Vissa årskullar är tomma medan andra har väldigt lång kö, säger Vendela Magnusson.

”Gud, ja”, svarar hon på frågan om kåren ser en pandemieffekt med större intresse. Man har faktiskt utökat verksamheten och lagt till tre avdelningar i olika åldrar de senaste två åren och man ser att fler scouterna stannar kvar längre.

– Och jag tror att en anledning är pandemi där vi uppmuntrats fortsätta med vår verksamhet och är utomhus mycket. Men också att själva natur- och friluftsintresset har exploderat i Sverige och det ser vi effekterna av.