– Ja. Det finns kattgroomer, men det är egentligen hundfrisörer som också klipper katter och som ofta missar att bada, tvätta, avfetta och ta bort den gamla pälsen från katten, säger hon.

Liana Åkesson har haft en förkärlek till katter ända sedan barnsben.

Som liten brukade hon kela med alla hemlösa katter hon stötte på. Katastrof, menade hennes mamma, som till slut gick med på att köpa hem två katter. "Om hon ändå ska kela med katter, är det lika bra att det är med våra egna", resonerade hon. Sedan dess har Liana alltid haft katter hemma.

Som liten ville hon bli veterinär, men istället blev hon musiker, en yrkesväg hon fortsatte på i 30 år. Men 2018 fick det vara nog.

– Till slut åkte jag till Moskva och utbildade mig till kattfrisör. Det var inte idén från början, utan att jag skulle klara av att ta hand om min egen katts – en persisk – päls. Men jag blev så imponerad av yrket, och ville bara ha mer och mer, säger hon.

Året därpå öppnade hon sin kattsalong i Rönninge.

Mellan full rulle och helt tomt

Sedan dess har affärerna gått upp och ned. Men som i alla branscher är trycket från frisergalna katter (eller kanske snarare hussar och mattar) väldigt säsongsbaserat, menar Liana.

– I somras behövde jag tacka nej till många, och be dem komma nästa månad för att jag hade så mycket att göra. Men andra gånger kan det vara så att det inte kommer någon på en månad, säger hon.

Men att det stundvis glesas ut mellan besöken ser Liana snarare som något positivt.

– Efter min behandling får ägarna produkter och tips för att själva kunna ta hand om kattens päls, och jag upplever att många också börjar ta efter för när de kommer in igen ser pälsen mycket bättre ut. Tanken är ju att ägare ska kunna vårda sina katter själva hemma.

Katter utvecklas

Och katter behöver aktivt hjälp för att kunna ta hand om sin päls på rätt sätt, poängterar Liana. Hon menar att det finns ett rotat tankesätt hos människor om att katter klarar sig utan hjälp från sina ägare.

– Men så är det inte alltid. Katter utvecklades i takt med att människor tog in katten, blev mer selektiva med kattraser och började ge dem torrfoder. Allt det påverkade pälsen och deras fettproduktion. Det var inte som att vi människor tvättade håret varannan dag för 300 år sedan, men det måste vi göra nu. Samma sak gäller för katter.