I Portvaktsstugan vaktade som namnet avslöjar portvakten. Ingen obehörig skulle släppas in bland Hollywood-stjärnorna i Filmstaden som när det begav sig var hjärtat av svensk filmproduktion.

På grinden hängde ungar under inspelningarna, gluttade in i hopp om en glimt av Greta Garbo, Ingrid Bergman eller någon av de andra ikonerna.

När Mitt i knackar på si så där hundra år senare vaktar Malin Johansson våffeljärnet. Det går minst sagt varmt såhär i våffeltider.

– En vanlig söndag säljer vi runt 100 våfflor, på våffeldagen minst det dubbla. Jag gissar minst 500 under våffelhelgen.

Svinnfritt och filmiskt

För här nöjer man sig inte med en dag, utan firar i tre.

– Det speciella med våfflor? Det funkar fint både som lunch och dessert, det är dessutom svinnfritt. Och så känns det lite gammeldags, filmiskt, tycker Annica Johansson, verksamhetschef för Stiftelsen Filmstaden Kultur.

Stiftelsen tog över och startade våffelkaféet i Portvaktsstugan för 20 år sedan.

Såväl grannar som turister har sedan dess vallfärdat hit på helgerna för hjärtan med sylt bland svartvita porträtt, konst och filmnostalgi.

– Hos oss är det våffeldag året runt. Oktober brukar faktiskt vara vår mest maxade månad, berättar Malin Johansson.

Greta i laggen

Med vant handlag slår hon i smet, väntar ett slag och lyfter en gyllengräddad våffla ur järnet. Toppar med hjortron och grädde som är husets populäraste.

På den ordinarie våffelmenyn finns sex olika sorter, men våffelhelgen till ära utlovas specialare – med filmstjärnetema.

Slår suget in kan man alltså bege sig till Filmstaden för en Greta, Nils eller Ingrid, efter de tre skådespelarna som satte Solna och svensk film på kartan.