Odlingsföretaget Noble farming medverkar på flera marknader under hösten med försäljning av grönsaker. Företaget består av Maria Nilsson och Gustav Franzén och har sin verksamhet på Adelsö där de också bor.

Marknaderna är viktiga för företaget och det planerar ofta sina odlingar för att matcha marknaderna.

– Det är väldigt kul att få träffa så mycket folk på marknaderna. Det är roligt att få lite lön för mödan. Vi jobbar mycket gratis under året och under senhösten är då vi skördar vår inkomst, säger Gustav Franzén.

På Rosenhills Trädgård och Musteri anordnas skördefest och fest.

På Rosenhills Trädgård och Musteri anordnas skördefest och fest.

Mikael Andersson

Noble farming bedriver så kallad biointensiv grönsaksodling. Det innebär att de odlar många och mycket olika grödor på en liten yta.

Sommarvädret har varit prövande för företaget, med en kall vår, en varm juni och en längre period av regn som påverkat skörden.

– I juni när det var så varmt blev en hel del grödor försenade. När det sedan började regna kom det i stället alldeles för mycket, det är inte kul att stå i regn och jobba. Trots det har det inte lett till ekonomiska förluster. Vi är tacksamma att det inte blivit värre än vad det blivit.

Noble Farming säljer i år grönsaker bland annat på Färingsö Hembygdsdagar 2-3 september, under Smaka på Ekerö 9 september och på Lovö Hembygdsdag 10 september.

Rörby gård som Lovö hembygdsförening hyr. Här arrangeras skördefest den 10 september.

Rörby gård som Lovö hembygdsförening hyr. Här arrangeras skördefest den 10 september.

Stefan Källstigen