Det är en blåsig men solig sommardag på Lundhagens bad på Ekerö. Mitt på gräset står ett plastbord med fyra vita stolar och ett färgglatt parasoll vars tyg kastas fram och tillbaka i den kraftiga vinden. Prydligt uppdukat på bordet står drycker, kaffetermos och kakor. Det är Ekerö-ungdomarna Lucy Edwards Engström, Felicia Slagbrand, Alva Waern och Rita Jacobsson som startat sommarkiosken, med hjälp av Ekerö kommuns satsning att främja unga entreprenörer tillsammans med Rookie Startups.

–Rookie kom till Tappströmskolan där vi alla går och berättade att vi kunde ansöka dit och få hjälp att starta eget företag under sommaren. Vi alla blev intresserade och sökte ihop, säger Lucy Edwards Engström.

De andra nickar instämmande och Rita Jacobsson tillägger:

-– Vi lockades framförallt av att det verkade väldigt självständigt och att man får vara kreativ och komma på egna idéer. Det kändes som ett kul sätt att sommarjobba.

Lager hos morfar

De berättar glatt vidare att deras första idé var att sälja kaffe i morgonrusningen, men att en kiosk på stranden kändes som ett roligare alternativ. Tjejerna har nu haft kiosken öppen i två veckor, trots en halvbra start med sviktande väder ser de positivt på kioskens framtid. Lagret har de placerat hos Lucys morfar, vars villa ligger i närheten av badet.

– Många kunder säger att dom är väldigt glada att vi är här. Det är roligt att ha något att göra på sommaren samtidigt som man tjänar pengar och har kul med sina vänner, säger Lucy Edwards Engström.

Moa Ahlstrand från Rookie Startups är handledare åt de 40 ungdomar på Ekerö som fått sommarjobb, däribland tjejerna med strandkiosken.

– Det är en väldigt blandad kompott av företag, alltifrån att göra egna väskor till att sälja trädgårdstjänster eller göra egen lemonad. Vi vill inspirera ungdomarna och lära dem hur man har ett eget företag, och hur roligt det kan vara, säger hon.

Över 100 sökande

Ekerö kommun har samarbetat med Rookie Startups i fyra år, vilket enligt Hanna Hellsing, samordnare för sommarjobb på Ekerö kommun, varit mycket populärt bland ungdomarna.

– Förra året och i år var det ett jättetryck på platserna med över 100 sökande. Det känns kul att många är intresserade och peppade, säger hon.

På grund av det höga trycket valde kommunen att utöka platserna från 20 till 40 i år för att ge fler chansen att utveckla sin entreprenörsanda.

– Det finns många företagare på Ekerö, så vi tror att det är en väldigt bra start för ungdomarna här att få en chans och inblick i hur det är att ha eget företag. Kanske kan det inspirera dem att fortsätta sitt entreprenörskap i vuxen ålder, säger Hanna Hellsing.