Trots att 75 barn har samlats i ett och samma rum, och dessutom redan suttit i det aktuella rummet i flera timmar, är stämningen koncentrerad inne i en av lokalerna i Time Building i Kista.

Här pågår Kodkalaset – ett evenemang som arrangeras av ideella föreningen Kodcentrum för att uppmärksamma att föreningen fyller tio år nästa år.

Just i dag är det elever från klass fyra i både Husbygårdsskolan i Husby och Silverdalsskolan i Sollentuna som kommit på besök för att fira, genom att lära sig grunderna i hur man programmerar.

– Vi har gjort ett spel, en labyrint. Här går man in, här ska man stöta på ormar och spindlar som hinder. Det ska vara svårt att komma ut!, säger Melina Krylova Gursoj, som går på Silverdalsskolan, och pekar på sin datorskärm.

– Här ska det vara en present, ett svärd, så om man lyckas ta sig hit får man svärdet och så kan man fightas mot ormarna och spindlarna för att ta sig förbi dem, säger klasskompisen Lala Åstrand Khosravi.

Melina Krylova Gurso berättar om labyrintspelet.

Melina Krylova Gurso berättar om labyrintspelet.

Mikael Andersson

Alla samma möjlighet

Kodcentrums vision är att bredda bilden av vem som kan programmera, och att alla ska kunna få samma digitala möjligheter – oavsett var man kommer från.

Verksamheterna riktar sig främst till unga från socioekonomiskt svagare områden.

– Vi vill ge alla barn möjlighet att förstå det här med kod. I den här åldern är de öppna och nyfikna, och de är redan på sociala medier och lever i en digital värld. Genom att förstå programmering, algoritmer, AI och att lösa problem förstår man också det digitala omkring en på en djupare nivå, säger Kodcentrums generalsekreterare Kristina Bjerka, som också var med under kalaset.

Kristina Bjerka är generalsekreterare på Kodcentrum.

Kristina Bjerka är generalsekreterare på Kodcentrum.

Mikael Andersson

Fått mersmak

Föreningens huvudkontor ligger inne på Söder, men mycket av verksamheten sker just i Järva. De har bland annat samarbeten med Ericsson i Kista, och brukar även hålla kodkurser på Kista bibliotek och Rinkeby Folkets hus.

– Målet är att barnen som är med ska känna att "när jag blir äldre ska jag kunna jobba på det här coola techbolaget med det här flashiga kontoret". Och jag tror verkligen att flera kommande techstjärnor finns här i dag, säger Kristina Bjerka.

Och både Melina Krylova Gurso och Lala Åstrand Khosravi har fått viss mersmak.

– Det har varit jätteroligt! Jag tror man kan använda sig av det här om man jobbar på något jobb sedan när man blir vuxen, säger Lala.

– Vi arbetar mest med Ipads i skolan, så det var bra att få jobba på en dator, jag har lärt mig mycket! Vi ska dock bli fotbollsproffs och tennisproffs när vi blir stora, säger Melina.

Melina Krylova Gurso och Lala Åstrand Khosravi kodade ett spel med en labyrint med olika hinder i.

Melina Krylova Gurso och Lala Åstrand Khosravi kodade ett spel med en labyrint med olika hinder i.

Mikael Andersson