Med färgglada bänkar och blommor skulle Fredsgatans sommarvibbar och uteliv få en extra skjuts. Efteråt visade stadens mätning att en majoritet var kritisk till satsningen, vilket Mitt i tidigare har skrivit om.

Den viktigaste orsaken till missnöjet: SL tvingades leda om trafiken, och fyra busshållplatser drogs in.

Nu stundar en ny sommar, och nya sommargågator i Sundbyberg.

Men inte på Fredsgatan.

– Vi ser det som svårt att återskapa Fredsgatans sommargågata utan att hamna i samma sits igen med bussarna. Då väljer vi hellre att låta bli, säger Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

I stället centreras satsningen till Sundbybergs torg och gatorna däromkring, med ambitionen att bilda ett slags sommarslinga.

"Positiva känslor"

Särskilt fokus kommer att ligga på aktiviteter, däribland boule och fotbollsspel. Allt ska vara på plats i början på juni.

– I och med att det händer så mycket med nedgrävning av järnvägen är det fint att runtom samla aktiviteter och platser för människor att mötas, säger Sara Hambraeus, landskapsarkitekt på staden.

Sommargågatan på Fredsgatan 2023. I år är den ett minne blott.

Sommargågatan på Fredsgatan 2023. I år är den ett minne blott.

Stefan Källstigen

Trafiken då? Den påverkas mindre än i fjol, menar staden.

Återkommande sommargågatan på Vasagatan stängs av för bilar, men det är något sundbybergarna har vant sig vid, resonerar projektledare Jessica Elmgren.

Esplanaden har i sin tur blivit mindre intressant för bilister sedan plankorsningen över järnvägen stängdes, fortsätter hon.

– Det kommer därför inte att påverka bilisterna.

Vad tror ni att folk kommer att uppskatta i år?

– Att det är lite mer aktivitetsbaserat för att skapa aktiva platser.

Öppnar för spridning

Boule, fotbollsspel, något för såväl gammal som ung. Ja, i år lägger staden mer resurser än vanligt på att sommarpynta centrala Sumpan.

I övriga stadsdelar planeras "inspirerande blomsterarrangemang", säger Sara Hambraeus.

– Men aktiviteterna ser vi till att samla i centrala Sundbyberg, just för att skapa någonting som kan väcka intresse för alla åldrar på den här slingan.

Tack vare gatunätet, butikerna och allt folk som rör sig där är stadsdelen tacksam för detta ändamål, resonerar Martin Solberg.

Samtidigt ser han gärna en spridning till fler delar av Sundbyberg i framtiden.

– Ursvik eller Rissne hade varit väldigt spännande att få en sommargågata på kommande år. Alla förslag mottar vi tacksamt.