TILLSAMMANS. Fyra av filosofiska klubbens sex medlemmar: Jane Pettersson, Roger Skoogh, Ingrid Fostad-Hansson och Lasse Lundstedt, har slagit sig ner i mötesplatsens kafé efter ett träningspass. Nu njuter de av varandras sällskap över en macka och en kopp kaffe. Foto: Sacharias Källdén

Här får seniorerna både träna och umgås

Den första september öppnade Mötesplats Tumba igen efter att ha varit stängd i omgångar sedan våren 2020. Och öppningen är efterlängtad. Inte bara för träningens skull – utan för att man kan umgås.

  • Publicerad 07:00, 26 sep 2021

Det första man möts av när man går in i den lilla hallen i Mötesplats Tumba är en silverskål med klädnypor i.

I dag var de nästa slut.

– Man tar en när man kommer in och hänger upp den här, säger Camilla Lindquist och pekar på lapp som hänger i ögonhöjd vid ingången.

– På så vis vet vi hur många som är inne i träningslokalen samtidigt. Är det slut på klädnypor får man sitta ned och vänta.

Fysisk aktivitet...

Hon är ny samordnare för Mötesplats Tumba och Mötesplats Grödinge, den första fokuserar på fysiska aktiviteter, medan den senare är snäppet vassare på det kulturella.

– Jag hoppas kunna skapa ett utbyte mellan dem, att de ska vara ett komplement till varandra. Så lite mer kultur kommer till Tumba, och lite mer ledarledd fysisk aktivitet kommer till Grödinge, men lokalerna är starkt begränsade, säger Camilla Lindquist.

Men även om träningen är en central del av vad som utgör Mötesplats Tumba, är det långt ifrån hela grejen, menar flera som är på plats.

Det här är femte året i rad som Helene Markroth går till Mötesplats Tumba, med undantag för tiden det var stängt. Men att det nu är i gång igen efter så långt tid är något hon verkligen gläds åt.

TRÄNING. 87-åriga Ingrid Fostad-Hansson blir instruerad av samordnaren och tidigare PT:n Camilla Lindquist. Enligt Ingrids egen utsaga skulle hon kunna fortsätta under lång tid framöver. "Åldern har ingen betydelse", säger hon. Foto: Sacharias Källdén

RENOVERING. Den gamla simbassängen har tagits bort, och istället ska rummet bli en stor gymnastiksal. Foto: Sacharias Källdén

– Det känns jättehärligt! Jag går hit för träningen, men jag går just till Mötesplats Tumba för det sociala. Om jag hade gått till ett vanligt gym hade jag kanske inte blivit bekant med alla som är här på samma sätt, säger hon.

Och just att mötesplatsen riktar sig till 60-plussare menar Helene är en fördel.

– Vi har så mycket gemensamt, och åldern spelar en stor roll i det, tror jag. Många har ju både barn och barnbarn, till exempel. Men de träffar man så ofta annars, säger hon.

... Och socialt umgänge

Mitt emot träningslokalen ligger kaféet. Här kan man sitta ned och socialisera med en kopp kaffe eller en mustig macka.

Just den här dagen hade köttbullsmackorna med rödbetssallad gått åt, konstaterar Leif Pedersen. Han är en av flera frivilliga pensionärer som hjälper till att driva mötesplatsens kafé.

– Många äldre har tyvärr blivit ensamma, speciellt nu under corona. Men nu kan man ta sig hit och få det där sociala igen, säger han.

Filosofiska klubben

När vi ska bege oss får vi syn på en kvartett som slagit sig ned i kaféet. "Filosofiska klubben" ska det visa sig att de kallar sig. Vi bestämmer oss för att fånga några sista tankar.

– Nu fattas vi två stycken just i dag då, men vi är ett gäng som brukar ses och träna och fika ihop här på Mötesplatsen, säger Jane Pettersson.

– Vi har träffats lite utanför, gått på utomhusgym och träffats på det viset. Men vi har inte kunnat planera det med alla. Nu blir det enklare, säger Ingrid Fostad-Hansson.

FIKA. Marianne Andersson och Leif Pedersen är två av de frivilliga pensionärer som på rullande schema hjälper till med mötesplatsens kafé. Foto: Sacharias Källdén

Öppettider:

Mötesplats Tumba, Samaritvägen 2, Tumba.

Måndag – torsdag: 07.30-16.00 (sista insläpp kl 15.15).

Fredag: 07.30-15.00 (sista insläpp kl 14.15).

Mötesplats Grödinge, Ringvägen 2, Vårsta.

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-14.00.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén