Lidingöborna fullständigt sprudlar av idéer kring vad en levande citykärna kan tänkas innehålla. En tråd om saken i en lokal grupp på Facebook har hittills fått 78 kommentarer – där öbor föreslår butiker som kan blåsa liv i Lidingö centrum, och argumenterar för sin sak.

Normal, Claes Ohlsson och Åhléns är några av de mest populära förslagen. Dollarstore, Rusta, Biltema, Kicks och NK nämns också.

Tanken var att gymkedjan Sats skulle öppna i lokalerna – en lösning som inte enbart varit populär.

I februari genomförde dock Lidingö centrum undersökningar för att se om gymmet kunde etablera sig i lokalerna som planerat.

De tittade på om grannar skulle störas av ljud och vibrationer från gymmet – och drog slutsatsen att de skulle göra det.

– Lokalen har inte visat sig vara lämplig för gymverksamhet med tanke på de boende, säger Idha Sundén Cullberg, ansvarig för centrum.

– Men nu är vi överens om en väg framåt och kan hitta något som passar Lidingöborna.

Det blir handel i H&M:s gamla lokaler – så mycket kan Idha Sundén Cullberg säga. De förslag öborna kommit med i tråden på Facebook känner hon igen från Lidingö centrums kundundersökningar.

– Det är bra idéer och butiker som vi också har pratat om, säger Idha Sundén Cullberg.

– Glädjen och utmaningen är att Lidingö är populärt och vi har många intressenter som vill etablera sig här. Men vi har inte tillräckligt mycket lokaler.

Handelsbanken har Lidingö centrum valt att flytta från sitt läge bredvid Systembolaget i centrum till den andra våningen i det gamla bibliotekshuset. Det har frigjort en lokal för handel, där Hemtex väntas öppna före sommaren.

– Begränsningen för oss är handelsytan. Men vi ser att det finns ett behov hos Lidingöborna att kunna handla mer på ön – kläder, skönhet.

Långsiktigt har Lidingö centrum planer på att skapa mer utrymme för handel.

– Vi vill addera mer "retail" i detaljplanen. Parkering, bostäder och handelsyta – men småskaligt.

Om en månad ska uppdaterade ritningar över det framtida Lidingö centrum finnas klara.

– Den enda markanta ytan som finns i dag är lokalen där H&M tidigare låg. Nu har vi äntligen hittat en väg framåt där. Exakt vad det blir får vi säga lite längre fram.