Samtal. Maj Eriksson och Kicki Edermo från Hyresgästföreningen har bjudit in allmänheten till fika och samtal om händelsen där två barn sköts i Visättra. Många boende har uppskattat initiativet. Foto: Stefan Källstigen

Här får alla prata av sig efter skotten i Visättra

Behovet av samtal har varit stort efter skjutningen. Att den lokala Hyresgästföreningen öppnade sina lokaler var ett uppskattat initiativ av både polis och boende. "Det som hänt är skrämmande och otäckt", säger Tommy Hedén som bott i decennier i området.

  • Publicerad 18:59, 20 jul 2021

Det är läskigt att det kommer så nära inpå

Skottten i Visättra har satt djupa spår bland boende i området. Bara minuterna efter skotten agerade Kicki Edermo, lokalansvarig i Hyresgästföreningen.

– Tio minuter efter att det small kände jag att något behövde göras. Ingen ville gå ut och det behövdes en mötesplats för samtal, säger hon.

Hela veckan har föreningen därför välkomnat allmänheten till den mötesplats de har ute på gården, bara några meter från platsen där barnen blev träffade av skott. På mötesplatsen har det även funnits kuratorer från kommunen.

– Alla har något att prata om, det allmänna samtalet är viktigt. Det går inte riktigt att ta in, när barn hamnar i skottgluggen har man passerat gränsen med flera mil, säger Maj Eriksson, sekreterare.

Sköts. Två barn blev förra veckan träffade av skott när de var ute och lekte i Visättra. Polisen tror att bråk mellan två gäng ligger bakom skjutningen och att barnen träffades av misstag. Foto: Stefan Källstigen

Trygghet. Ghazal Sarmady bor nära plasten där två barn träffades av skott. Hon uppskattar att polisen rör sig mer i området. Foto: Stefan Källstigen

Stort intresse

Dagen efter skotten kom det enligt Kicki Edermo runt 60 personer som vill prata av sig och även polisen uppskattar initiativet till möte och samtal.

Efter Visättraskjutningen: Polisen lovar ökad närvaro

– Det Hyresgästföreningen har gjort är extremt bra, säger Johan Andersson, lokalpolisområdeschef i Huddinge.

Ghazal Sarmady bor i närheten och var på väg hem från jobb när hon mötte en uppsjö av både poliser och ambulanser.

– Det var chockerande att höra att det hade varit en skjutning här. Det är läskigt att det kommer så nära inpå, säger hon.

Händelsen har fått henne att tänka till, men hon drar sig inte från att röra sig i området.

– Jag jobbar, så jag behöver ta mig ut. Sedan känns det säkert nu när polisen är i området, säger hon.

Ökar otryggheten

Ghazal Sarmady tycker att den ökade polisiära närvaron har varit bra.

– Jag har pratat lite med polisen och de berättar vad som har hänt och vad de vet, säger hon.

Ofta lugnt. Tommy Hedén har bott i området i flera decennier. Han upplever att området har varit lugnt tidigare. Foto: Stefan Källstigen

En annan av grannarna som har tagit sig till mötesplatsen är Tommy Hedén. Han känner sig själv trygg i området, men tror att andra kan få andra bilder av hans bostadsområde.

– Plötsligt blir det en otrygghetskänsla och folk kanske känner att de inte vill flytta hit. Det har varit lugnt här, prickfritt, så jag hoppas att det här är en tillfällig händelse, säger han.

För att komma till rätta med problemet ser han ett behov av fler engagerade vuxna. Tommy Hedén uppskattar mötesplatsen och ser ett behov av en sådan.

– Det är positivt, alla har ett behov av att prata av sig.

Samtliga nio anhållna släpps

Samma kväll som skjutningen ägde rum kunde polisen gripa nio personer. De anhölls senare misstänkta för mordförsök.

I dag, tisdag, meddelade åklagaren att alla nio har släpps, men att misstankarna mot den kvarstår.

Anledningen till beslutet att försätta dem på fri fot, menar åklagaren, är att det inte finns tillräckligt med bevis för att kunna begära dem häktade.

Polisen vet inte om det rör sig om en ren träff eller om det var en rikoschett som träffade barens ben.

Inga andra skadade har påträffats.

Visa merVisa mindre