På en badbrygga vid Albysjön står ett gäng ungdomar och krossar isen med en pinne. Trots minusgraderna bär de endast badbyxor och mössa. Snart ska de hoppa ner i det svarta vattnet.

– Att vinterbada är ganska extremt, men alla är här på samma premisser. Vi fryser, har kul och visar kärlek, säger Abbas Reyhanian.

Han driver kampsportsklubben Ground Game Jiu-Jitsu, en nystartad förening som ingår i satsningen Ett Tryggare Granängsringen.

Här får ungdomar från Bollmora men även andra delar av Tyresö träna gratis i syfte att skapa en trygg plats med trygga vuxna förebilder.

Gillar att testa gränser

Det här är tredje söndagen i rad som killarna ska bada, men de är inte ensamma. Medbjudna är också högt uppsatta chefer och andra med nyckelroller i kommunen. En av dem är fastighetschefen Joakim Wangler.

– Jag har aldrig hållit på med vinterbadande förut och är egentligen värsta fryslorten. Men jag gillar att testa gränser, säger han och fortsätter.

– När du går i får du världens chock, men sen när du kommer upp så blir du varm i hela kroppen. Man sätter på sig kläderna och mår jättebra, en upplevelse långt ifrån det normala.

Tyresö kommuns fastighetschef Joakim Wangler har kommit till Albysjön för att vinterbada med ungdomarna från kampsportsklubben Ground Game Jiu-Jitsu, som är en del av satsningen Ett Tryggare Granängsringen.

Tyresö kommuns fastighetschef Joakim Wangler har kommit till Albysjön för att vinterbada med ungdomarna från kampsportsklubben Ground Game Jiu-Jitsu, som är en del av satsningen Ett Tryggare Granängsringen.

Abbas Reyhanian

Det här är andra gången han är med och doppar sig. I dag har han också med sig bland annat Per Jacobsson som är teknisk systemförvaltare, kommunikatören Daniel Axelsson och fritidsledaren Alexander Nilsén, alla anställda på Tyresö kommun.

– Jag tror att vinterbadet är jättebra tillfälle att mötas på, det är avdramatiserande och vi kommer närmare varandra på flera sätt. Jag som fastighetschef pratar i erfarenhet av att vi har skolor och fastigheter i kommunen där man till exempel slår sönder rutor och klottrar. Det är bra att se vilka vi är så man får förståelse för varandra, säger Joakim Wangler.

Bekantar sig med förebilder

Muhammed Ali Bilal är en av killarna som tränar i klubben.

– Vi alla är här och badar tillsammans, det är roligt och bra för kroppen, säger han.

Abbas Reyhanian har uppfattningen att många unga från utsatta områden inte riktigt vet vad de vill bli när de blir stora.

– Utan förebilder finns inga drömmar om framtiden, och utan framtidsdrömmar har vi stora problem. Detta är ett ypperligt tillfälle för kidsen att få bekanta sig med förebilder. Tanken är att man ska kunna bygga lite broar, säger han.

Daniel Axelsson, kommunikatör på Tyresö kommun.

Daniel Axelsson, kommunikatör på Tyresö kommun.

Abbas Reyhanian

Fastighetschef Joakim Wangler kommer fortsätta följa med för kicken och för att han hittat en gemenskap.

– Jag hoppas att alla möjliga hänger på – en politiker, en kommundirektör, en polis. När du står där är du inte din roll, du är bara dig själv. Vi utsätts för något tillsammans som inte riktigt är normalt, sen kan vi dela den glädje och eufori vi känner efteråt, säger han.