SKRYTBYGGE. Sveriges längsta rulltrappa ska byggas på station Nacka, i samband med att tunnelbanan byggs ut i Stockholm. OBS: Genrebild Foto: Mostphotos

Här byggs Sveriges längsta rulltrappa

Bygget av Stockholms nya tunnelbana är i full gång. Nu står det klart att en rekordlång rulltrappa planeras att sättas in på en av de nya stationerna.

  • Publicerad 13:01, 26 nov 2020

Platsen där den rekordlånga pjäsen ska installeras är nya station Nacka.

T-banan i Nacka: nya sprängningar i höst

Med en längd på imponerande 82 meter, och en så kallad lyfthöjd på 41 meter kommer den nya trappan att peta ner Västra skogens rulltrappa (som är 66 meter lång och en lyfthöjd på 33 meter) från förstaplatsen och blir alltså Sveriges längsta.

Efter år av väntan - rulltrappan är här!

– Det kan till och med vara så att det är västra Europas längsta rulltrappa, säger Paula Lindström, projektledare installationer, i ett pressmeddelande.

Att beställa så långa rulltrappor är inte det lättaste. Det finns bara en enda fabrik i Europa som tillverkar så långa rullande trappor.

– Dessutom är kraven på så här långa rulltrappor riktigt, riktigt tuffa och vi följer de krav som trafikförvaltningen har, säger Paula Lindström.

Då ska nya tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö stå klar

Ytterligare 14 rulltrappor som byggs i samband med nya tunnelbanan kommer ha en lyfthöjd på 30 meter eller mer.

Världens längsta rulltrappa sägs finnas på stationen Kresjatik i Ukrainas huvudstad Kiev och är hela 132 meter lång med en imponerande lyfthöjd på 66 meter.

Det här händer med nya tunnelbanan i höst